صورت جریان وجوه نقد برای انعکاس تغییر در جریان نقدی سال طراحی شده است. در این میان،تعریف وجه نقد از اهمیت بالایی برخوردار است .وجه نقد به موجودی نقد و سپردههای دیداری نزد بانکها و موسسات اعم از ریالی و ارزی(شامل سپرده های سرمایه گذاری کوتاه مدت بدون سررسید) اطلاق می گردد.
صورت جریان وجوه نقد باید منعکس کننده جریان های نقدی طی دوره،تحت سرفصل های اصلی زیر باشد:
الف. فعالیت های عملیاتی
ب. سرمایه گذاریها و سود پرداختی بابت تامین مالی
ج. مالیات بر درآمد
د. فعالیت های سرمایه گذاری
ه. فعالیت های تامین مالی
صورت جریان وجوه نقد همچنین باید شامل صورت تطبیق مانده اول دوره و پایان دوره وجه نقد باشد.صورت تطبیق مزبور باید هر گونه تفاوت های ارزی ناشی از مانده های وجه نقد ارزی که به صورت سود و زیان منظور شده است،شامل تفاوتهای ارزش ناشی از تسعیر جریانهای نقدی واحدهای تجاری فردی خارجی به نرخ غیر از نرخ تاریخ ترازنامه و سایر گردش مربوطه را نشان دهد.
جریان های نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی
مبلغ جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی،یکی از شاخصهای اصلی ارزیابی توانایی فعالیت های عملیاتی شرکت در ایجاد وجوه نقد کافی جهت بازپرداخت وام ها،نگهداشت توان عملیاتی و پرداخت سود سهام است. فعالیت های عملیاتی،فعالیت های اصلی مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری است مانند فروش کالا و ارائه خدمات. موارد منعکس در این طبقه از صورت جریان وجوه نقد،جریانهای ورودی و خروجی وجه نقد مرتبط با سود عملیاتی است. نمونه جریانهای نقدی معمولی که در اینترنت قرار میگیرند به شرح زیر می باشد:
جریانهای ورودی_ وجه نقد دریافتی از:
. مشتریان_حاصل فروش کالا و ارائه خدمات
.سایر درآمدهای عملیاتی مانند وجه نقد دریافتی حاصل از حق امتیاز،حق الزحمه و کارمزد.
.بابت قراردادهای منعقد شده با اهداف تجاری و عملیاتی
جریان های خروجی_ وجه نقد پرداختی :
. به فروشندگان کالا و خدمات
. بابت حقوق و دستمزد
. به کارکنان واحد تجاری یا از جانب آنها
. بابت مزایای پایان خدمت کارکنان
. بابت هزینه سازماندهی مجدد
. بابت قراردادهای منعقد شده با اهداف تجاری و عملیاتی
تفاوت بین جریانهای ورودی و جریان خروجی_عملیاتی وجه نقد،خالص جریان وجوه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی نامیده می شود . بسیاری از تحلیلگران،این مبلغ را بیشتر مورد توجه قرار می دهند. زیرا آن معیار اندازه گیری سود خالص عملیاتی بر مبنای نقدی است.
در مقاله آتی به شرح سایر طبقات مختلف به صورت جریان وجوه نقد میپردازیم.
برگرفته از کتاب حسابداری میانه نوشته دکتر شکراله خواجوی