با کمک ترازنامه میتوان به بررسی قابلیت سودآوری شرکت پرداخت ولی نمی توان پی برد که وجه نقد از کجا برای خرید دارایی به دست آمده است.
ترازنامه با ارائه اطلاعاتی در خصوص داراییها بدهیها و حقوق صاحبان سهام به عنوان مبنای جهت سنجش نرخ بازده و ارزیابی ساختار سرمایه واحدهای تجاری محسوب میشوند.
همچنین تحلیلگران مالی از اطلاعات این صورت مالی در ارزیابی اجمالی خطر و جریانهای نقدی آتی شرکت استفاده میکنند در این رابطه تحلیلگران از فراز آن به عنوان ابزاری جهت ارزیابی نقدینگی،توانی فای تعهدات و همچنین انعطافپذیری مالی استفاده میکنند که در ادامه به بیان هر یک از این اطلاعات کلیدی میپردازیم:
۱_ توان یا قدرت مالی:
قدرت مالی بر اساس دو شاخص اندازهگیری میشود:
الف- ارتباط بین دارایی ها و بدی های واحد تجاری:
ساده ترین معیار سنجش این ارتباط نسبت بدهی است که کوچکتر یا مساوی یک. این ارتباط بدین معنی است که دارایی ها از چه محلی تامین شده اند هرچه تبر رسید بدهی ها بیشتر باشد قدرت مالی بیشتر است.
ب- وضعیت مالی واحد تجاری:
معرفی میزان منابع اقتصادی تحت کنترل ساختار مالی میزان نقدینگی و توان پرداخت بدهیها و ظرفیت سازگاری واحد تجاری با تغییرات محیط عملیاتی است.
اطلاعات مربوط به منابع اقتصادی تحت کنترل واحد تجاری و نحوه بکارگیری این منابع در گذشته برای پیش بینی توانایی واحد تجاری جهت ایجاد وجه نقد از این منابع در آینده مفید است.
اطلاعات در مورد ساختار مالی برای پیش بینی نیازهای استقراضی آتی و چگونگی توزیع سود ها و جریانهای نقدی آتی بین افراد ذی حق در واحد تجاری مفید است.
این اطلاعات همچنین برای پیش بینی میزان موفقیت احتمالی واحد تجاری جهت دستیابی به تسهیلات مالی بیشتر مفید میباشد اطلاعات در مورد نقدینگی و توانایی بازپرداخت بدهی ها برای پیش بینی توان واحد تجاری جهت ایفای تعهدات مالی خود در سررسید مفید است.
۲-انعطاف پذیری مالی:
انعطاف پذیری مالی عبارت از توانایی واحد تجاری مبنی بر اقدام موثر جهت تغییر میزان و زمان جریانهای نقدی آن می باشد به گونهای که واحد تجاری بتوانند در قبال رویداد ها و فرصت های غیر منتظره واکنش نشان دهد.
انعطاف پذیری مالی واحدهای تجاری را قادر میسازد تا از فرصت های غیر منتظره سرمایهگذاری به خوبی بهره گیرد و در دورانی که جریانهای نقدی حاصل از عملیات مثلاً به دلیل کاهش غیرمنتظره در تقاضا برای محصولات تولیدی واحد تجاری در سطح پایین و احتمالاً منفی قرار دارد به حیات خود ادامه دهد.
نقدینگی:
نقدینگی به فراهم بودن وجه نقد در آینده نزدیک و ساسی اعتصاب تعهدات مالی آن تا آن زمان اطلاق میشود.
نقدینگی دو بخش دارد:
الف. چه مدت دارای غیرنقد به نخ تبدیل می شود.
ب. میزان توان پرداخت بدهی که موعد آن رسیده است.
اگر ترازنامه اطلاعات مناسبی در سه زمینه اشاره شده به ما عنایت کند اصطلاحات مفید تلقی می شود همانطور که گفته میشود ترازنامه صرفاً وضعیت مالی را در یک تاریخ مشخص بیان میکند بنابراین از طریق فرازمند به قضاوت نهایی نمی رسیم و باید آن را به همراه سایر اطلاعات مورد ارزیابی قرار داد علیرغم این کماکان نسبت به سود و زیان از قابلیت اتکای بیشتری برخوردار است.
برگرفته از کتاب حسابداری میانه نوشته دکتر شکراله خواجوی