مالیات بر درآمد حقوق چگونه تعریف شده است؟
طبق ماده ۸۲ قانون:
درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر اعم از حقیقی یا حقوقی در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران بر حسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیر نقد تحصیل می کند مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.
نکته قابل توجه تبصره قانون:
درآمد حقوقی که در مدت ماموریت خارج از کشور از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران یا اشخاص مقیم ایران از منابع ایرانی عاید شخص می شود مشمول مالیات بر درآمد حقوق میباشد.
درآمد مشمول مالیات حقوق کدام است؟
طبق ماده ۸۳ قانون مالیاتهای مستقیم:
درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از حقوق ( مقرری یامزد،یا حقوق اصلی) و مزایای مربوط به شغل مستمر و یا غیر مستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت مقرر در این قانون.
نکته قابل توجه اینکه،درآمد غیرنقدی مشمول مالیات حقوق به شرح زیر تقویم و محاسبه می شود:
الف. مسکن با اثاثیه معادل ۲۵ درصد و بدون اثاثه ۲۰ درصد حقوق و مزایای نقدی به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون در ماه پس از وضع وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ب. اتومبیل اختصاصی با راننده معادل ۱۰ درصد و بدون راننده معادل ۵ درصد حقوق و مزایای مستمر نقدی به استثنای مزایای نقدی معاف موضوع ماده ۹۱ این قانون در ماه پس از کسر وجوهی که از این بابت از حقوق کارمند کسر می شود.
ج. سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق.
قابل توجه اینکه طبق ماده ۸۴
تا میزان ۱۵۰ برابر حداقل حقوق مبنای جدول حقوق موضوع ماده یک قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت،مصوب ۱۳۷۰،درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق کلیه حقوق بگیران از جمله کارگران مشمول قانون کار،از یک یا چند منبع،پس از پرداخت مالیات معاف میشود.
۱۵۰×۴۰۰×ضریب=معافیت سالانه
۴۰۰ :حقوق مبنای جدول نظام هماهنگ
ضریب: ضریب جدول حقوقی ماده ۳۳ قانون استخدام کشوری
باید توجه داشت این ضریب جدول حقوقی است که در هر سال تغییر می کند،به عنوان مثال در سال ۸۴ ضریب حقوق ۳۸۰ بوده است معافیت سالانه ۲۲۸۰۰۰۰۰ ریال بوده است یعنی:
۱۵۰×۴۰۰×۳۸۰=۲۲۸۰۰۰۰۰
رویال و در سال ۸۶ با توجه به اینکه ضریب حقوق ۴۵۴ بوده،معافیت به صورت زیر تعیین می شود:
معافیت سالانه
ریال ۱۵۰×۴۰۰×۴۵۴=۲۷۲۴۰۰۰۰
معافیت مالیات ماهانه حقوق
۲۷۲۴۰۰۰۰÷۱۲=۲۲۷۰۰۰۰۰
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی