جریان های نقدی صورت گردش وجه نقد،در سه گروه طبقه بندی می شوند: ۱-فعالیت های عملیاتی ۲-فعالیت های سرمایه گذاری ۳-فعالیت های تامین مالی
چگونگی تفکیک جریان های نقدی در سه گروه مذکور،به طور مختصر تشریح خواهد شد.
فعالیت های عملیاتی
تمامی جریان های نقدی،غیر از جریان های نقدی مرتبط با فعالیت های سرمایه گذاری و تامین مالی در فعالیت های عملیاتی طبقه بندی می شوند. جریان های نقدی عملیاتی معمولاً شامل اقلام زیر است:
دریافت های نقدی
|
پرداخت های نقدی
|
دریافتی از مشتریان بابت فروش کالا و خدمات
بهره و سود سهام دریافتنی
سایر دریافت های عملیاتی،مثل وجوه نقد حاصل از ختم دعاوی حقوقی
|
پرداخت به فروشندگان کالاها و خدمات
پرداخت هزینه های عملیاتی
پرداخت بهره
پرداخت مالیات
سایر پرداخت های عملیاتی،مثل پرداخت بابت دعاوی حقوقی
|
توجه کنید: که دریافتها و پرداختهای بهره در فعالیتهای عملیاتی طبقه بندی شده اند نه در فعالیت های سرمایه گذاری یا تامین مالی.
فعالیت های سرمایه گذاری
جریانهای نقدی مرتبط به فعالیتهای سرمایه گذاری شامل موارد زیر است:
دریافت های نقدی
|
پرداخت های نقدی
|
وجه نقد حاصل از فروش سرمایه گذاری ها یا دارایی های ثابت
دریافت بابت بازپرداخت وام های اعطایی
|
پرداخت بابت تحصیل سرمایه گذاری یا دارایی های ثابت
اعطای وام
|
فعالیت های تامین مالی
جریانهای نقدی مرتبط با فعالیت های تامین مالی شامل موارد زیر است:
دریافت های نقدی
|
پرداخت های نقدی
|
استقراض کوتاه مدت و بلند مدت
وجوه نقد دریافتی از مالکان ( مثلا از صدور سهام)
|
بازپرداخت وجوه استقراضی ( به غیر از بهره ای)
پرداخت مالکان (مثل سود سهام نقدی)
|
بازپرداخت وجوه استقراضی به معنی بازپرداخت وامهای دریافتی است و حسابهای پرداختنی و هزینه های پرداختنی را شامل نمی شود. پرداخت بابت حسابهای پرداختنی و هزینه های پرداختنی جزوه پرداخت به فروشندگان کالا و خدمات است و در قسمت فعالیت های عملیاتی طبقه بندی می شود.
چرا دریافتها و پرداختهای بهره عملیاتی هستند؟
ممکن است بگویید که دریافت های بهره به فعالیت های سرمایه گذاری و پرداختهای بهره به فعالیت های تامین مالی مربوط هستند. هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB) این نکته را می دانست اما تصمیم گرفت که دریافتها و پرداختهای بهره را در فعالیت های عملیاتی طبقه بندی کند.
هیئت استانداردهای حسابداری مالی می خواست که جریانهای نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی و اثرات نقدی معاملات موثر در تعیین سود را منعکس کند.
چون درآمد و هزینه بهره در تعیین سود خالص نقش دارند،لذا هیئت استانداردهای حسابداری مالی تصمیم گرفت که جریان های نقدی مرتبط با درآمد و هزینه بهره را جزوه فعالیت های عملیاتی طبقه بندی کند.
اما پرداخت سود سهام بر تعیین سود خالص نقش ندارد،بنابراین پرداخت های سود سهام به عنوان فعالیت های تامین مالی طبقه بندی می شوند،ولی دریافت آن جزو فعالیت های عملیاتی می باشد.
نقد و معامله های وجه نقد
برای تهیه صورت گردش وجوه نقد،هیئت استانداردهای حسابداری مالی واژه نقد را شامل وجه نقد و معادله های آن تعریف کرده است. معادل های نقد،سرمایه گذاری های کوتاه مدت هستند که به سرعت تبدیل به نقد می شوند.
اسناد خزانه دولتی و اوراق بهادار نمونه هایی از معادله های وجه نقد هستند. نقل و انتقال پول بین حسابهای بانکی شرکت و بین معادله های وجه نقد،دریافت و پرداخت نقدی تلقی نمی شوند. پول صرف نظر از آنکه به شکل وجه رایج،در حساب بانکی،یا به شکل معادله نقد نگهداری می شود،به عنوان نقد تلقی می گردد. اما هرگونه بهره دریافتی حاصل از نگهداری معادلهای نقد،در دریافت های نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی گنجانده می شود.
معادل های نقد به سرمایه گذاری های کوتاه مدت،که سریعاً به نقد تبدیل می شوند (مثل نمونه های ذکر شده) محدود شده اند. اوراق قابل معامله مثل سرمایه گذاری در سهام و اوراق قرضه سایر شرکت ها در تعریف معادل نقد قرار نمی گیرند. بنابراین،جریان های نقدی ناشی از خرید و فروش سرمایه گذاری در اوراق بدهی و سرمایه ای بایستی در صورت گردش وجوه نقد،گزارش شوند.
در مقاله آنی در مورد اهمیت جریان های نقدی عملیاتی صحبت خواهیم کرد.
برگرفته از کتاب اصول حسابداری نوشته مهدی مرادزاده فرد