باید توجه داشته باشیم مفهوم سرقفلی در حسابداری با مفهوم عامیانه ای که از سر قفلی در جامعه مد نظر می باشد متفاوت است. در فرهنگ عمومی، سرقفلی مبلغی است که هنگام اجاره محل کسب از مستاجر اخذ می شود، ولی در حسابداری عبارت است از مازاد ارزش جاری یک واحد تجاری بر ارزش مجموع داراییهای مشهود و نامشهود قابل شناسایی آن واحد تجاری.
قابل درک ترین عامل برای وجود مازاد ارزش جاری یک واحد بر ارزش مجموع داراییهای یک واحد تجاری می تواند نرخ بازدهی بیشتر از نرخ متعارف سود در واحدهای مشابه باشد، یعنی فرض کنید ممکن است یک واحد تجاری ( مثلا یک فروشگاه ) به دلایل متفاوتی مثلا موقعیت فیزیکی یا هر دلیل دیگر 5% سود بیشتری نسبت به سایر فروشگاه های مشابه ایجاد کند،و این عامل باعث شود ارزش جاری بر داراییهای آن فروشگاه ایجاد شود که این مازادا، سرقفلی خواهد بود. کمی نگرش حسابداری را به سمت فرهنگ عمومی سرقفلی متمایل می کنیم تا موضوع فوق الذکر قابل درک تر شود.
مثلا یک مغازه در یک سمت خیابان که محل پر رفت و آمد بیشتری است، با فرض یکسان بودن سایر شرایط با قیمت بیشتری نسبت به مغازه دیگری با همان شرایط خرید و فروش می شود. این مازاد ارزش در واقع به نوعی سرقفلی خواهد بود. البته این مثال یک مفهوم عامیانه است، حال به مثال زیر که در واقع مفهوم سرقفلی از دید گاه حسابداری بیان می کند توجه کنید.
ترازنامه شرکت شیراز به صورت زیر است:
فرض کنید توقع می رود سالیانه شرکت شیراز 150/000 ریال سود داشته باشد، با توجه به اینکه نرخ متعارف سود سرمایه (خالص دارایی ها) 10% می باشد. اگر خواسته باشیم بر اساس سود سالانه مورد انتظار، خالص سرمایه حساب شود، به صورت زیر می باشد:
150/000 ÷ 10% = 1/500/000
یعنی برای آنکه سالانه 150/000 ریال سود داشته باشیم، در شرایطی که نرخ متعارف سود 10% است باید 1/500/000 ریال سرمایه داشته باشیم. این در حالی است که سرمایه (خالص ارزش جاری داراییها) شرکت شیراز 800/000 ریال است، بنابریان نتیجه می گیریم 700/000 ریال ( 800/000 - 1/500/000) خالص ارزش جاری دارایی ها بیشتر از خالص ارزش جاری دارایی هایی است که در ترازنامه نشان داده می شود. بنابراین می توان دو نتیجه گرفت: یا ترازنامه ارزش جاری خالص داراییها را صحیح شناسایی نمی کند و ارزش جاری آنها خیلی بیشتر از ارزش دفتری آن در ترازنامه است، و یا دارایی نامشهود دیگری وجود دارد که باعث شده است این ارزش خالص خارجی دارایی ها بیشتر باشد که از دیدگاه حسابداری، اگر تفاوت ارزش دفتری دارایی ها با ارزش خالص جاری آنها تفاوت چندانی نداشته باشد همان سرقفلی می تواند آن دارایی نامشهودی باشد که منجر به ایجاد ارزش جاری بیشتری برای خالص دارایی ها شده است.
- سامانه های نرم افزاری وینا
برگرفته شده از کتاب :حسابداری عمومی تکمیلی، شهرام روزبهانی
در صورتی که سوالی دارید با ما تماس بگیرید. 07191003490-02191323722
کاربر گرامی چنانچه سوالی دارید و یا با مشکلی رو به رو شده اید با کارشناسان سامانه های نرم افزاری وینا در ارتباط باشید