اگر امروز،کمی با فعالیتهای تجاری آشنا باشید و به قول معروف دستی دراتش داشته باشید میبینید که روز به روز فعالیت های تجاری نسیه بر مبادلات تجاری نقدی فزونی می یابد که به طور کلی افزایش مبادلات نسیه را به صورت زیر خلاصه می نماییم:
۱-کسانی که وجه نقد در اختیار ندارند می توانند کالاها و خدمات مورد نیاز خود را دریافت کنند و از محل عرضه کالا یا خدمات به مشتریان تعهدات خود را پرداخت کنند و سود کسب نمایند.
۲-فروشندگان کالا و عرضه کنندگان خدمات با انجام معاملات نسیه می توانند میزان فروش کالا یا عرضه خدمات خود را افزایش دهند و در نتیجه سود خود را افزایش دهند در ضمن با فروش کالا به صورت نسیه قیمت بالاتری را نسبت به قیمت نقدی پیشنهاد نموده وضع این طریق نیز به سوددهی خود می افزایند.
۳-در شرایط اقتصادی رکود نیز با انجام معاملات نسیه بازار خرید و فروش کالا فعال شده و رونق اقتصادی جامع میسر می گردد.
عملیات حسابداری مطالبات و نحوه ثبت معاملات در دفاتر
سعی میکنیم با بیان یک مثال نحوه ثبت و انعکاس رویدادهای مالی مربوط به مطالبات را در دفاتر نشان دهیم.
اگر شما یک موسسه فروش لوازم خانگی دارید و یک دستگاه یخچال را به صورت نسیه به مبلغ ۲۰۰۰۰۰۰ ریال به فروش رسانید رویداد فوق به صورت زیر در دفاتر روزنامه و کل ثبت خواهد شد.
حسابهای دریافتنی ۲۰۰۰۰۰۰
حساب فروش ۲۰۰۰۰۰۰
بابت فروش نسیه یخچال
با فرض آنکه موسسه شما خدماتی باشد و یک موسسه خدمات نظافتی را داشته باشید و کاری به مبلغ ۳۰۰۰۰۰۰ ریال به صورت نسیه انجام داده باشید. ثبت زیر در دفاتر صورت خواهد پذیرفت:
حسابهای دریافتنی ۳۰۰۰۰۰۰
حساب درامد ۳۰۰۰۰۰۰
بابت انجام خدمات به صورت نسیه
بنابراین به طور کلی با فروش نسیه کالا حسابهای دریافتنی بدهکار حسابهای فروش بستانکار خواهد شد و با عرضه نسیه خدمات حساب های دریافتنی بدهکار و حساب درآمد بستانکار خواهد شد.
در مقالات اتی در مورد ثبت سند در زمان وصول مطالبات در دفاتر حسابداری صحبت خواهیم کرد.
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی نوشته شهرام روزبهانی