تمام شرکت های سهامی، سهام عادی منتشر می کنند. سهام عادی اساسی ترین شکل سهام سرمایه می باشد. اگر به موضوع دیگری اشاره نشده باشد، کلمه سهام به تنهایی مفهوم ( سهام عادی ) را می رساند. سهامداران عادی دارای 4 حق اساسی مالکیت سهام هستند، مگر اینکه یکی از این چهار حق مشخصا، از آنها سلب شده باشد. مثلا، بعضی از شرکتها سهام عادی نوع الف را که دارای حق رای می باشد و سهام عادی نوع ب که ممکن است فاقد حق رای باشد را منتشر می نمایند.( به طبقات سهام عادی همچنین ممکن است عنوان سری الف، سری ب، و نظیر آن اطلاق گردد.)
دفتر کل برای هر یک از طبقات سهام عادی، یک حساب جداگانه دارد. در تشریح شرکت سهامی متذکر خواهیم گردید که سهامداران عادی، مالکین واحد تجاری می باشند.
سرمایه گذارانی که سهام عادی یک شرکت سهامی را خریداری می کنند، در حقیقت ریسک نهایی شرکت را می پذیرند، زیرا شرکت سهامی وعده ای برای پرداخت وجه به آنها نمی دهد. اگر شرکت در عملیات خود موفق باشد، به سهامداران خود سود سهام پرداخت می کند، اما اگر سود ویژه و وجوه نقد شرکت خیلی کم باشد، ممکن است سهامداران سود سهام دریافت نکنند.
ارزش سهام شرکت های سهامی موفق، افزایش می یابد، و سرمایه گذاران از منفعت فروش سهام خود لذت می برند. اما برای سهامی که قیمتش کاهش می یابد، دیگر منفعت و جذابیتی در نگه داشتن گواهینامه های بی ارزش آن برای سرمایه گذاران باقی نمی ماند.
از آنجا که سهامداران عادی یک وضعیت سرمایه گذاری ریسک دار را به همراه دارند، آنها متوقع افزایش در قیمت های سهام، سود سهام بالا و یا هر دو هستند. اکر شرکت نتواند توقع آنها را برآورده سازد، سهامداران سهام خود را خواهند فروخت و قیمت بازار آنها سقوط می کند. این مقدمه ای برای ورشکستگی بوده و یکی از بدترین شرایطی است که به دلیل سقوط قیمت سهام، ممکن است شرکت نتواند وجوه مورد نیاز خود را از بازارهای مالی گردآوری نماید.
سهام با ارزش اسمی و بدون ارزش اسمی
ممکن است سهام با ارزش اسمی یا بدون ارزش اسمی باشد. ارزش اسمی مبلغی است که بر روی ورقه سهم نوشته شده است. ارزش اسمی سهام اغلب شرکت های سهامی عام ناچیز است. ارزش اسمی سهام (عادی) اغلب شرکت های عام ایرانی همانند شرکت سهامی عام سیمان یک هزار ریال است.
سهام بدون ارزش اسمی، فاقد ارزش اسمی هستند. انواع سهام ها اعم از عادی یا ممتاز، می توانند بدون ارزش اسمی باشند. گاهی اوقات سهام بدون ارزش اسمی، ارزش اظهار شده ای دارد. ارزش اظهار شده سهم، آن سهم را به سهم دارای ارزش اسمی شبیه می سازد. همچنین، ارزش اظهار شده، یک مبلغ اختیاری است که حسابداران از آنن به عنوان جایگزینی برای ارزش اسمی استفاده می کنند.
برگرفته از کتاب اصول حسابداری 2 ترجمه و اقتباس دکتر ایرج نوروش، غلامرضا کرمی
مقالات مرتبط
فروش سهام به ارزش اسمی
تفاوت های شرکت سهامی عام و خاص
توضیح سهام تعهد شده همراه با مثال