یک نوع دیگر از بدهیها به نام بدهی های احتمالی وجود دارد که در واقع این بدهی ها مربوط به بدهی هایی می باشد که قطعیت آنها مشخص نیست این بدهی ها تحقق آنها مشروط به وقوع یا عدم وقوع یک رویداد در آینده است.
باید دقت داشت این بدهیها را با تعهداتی که وضعیت آنها از لحاظ مبلغ و یا تاریخ سر رسید یا هر دو آنها مشخص نمی باشند تداخل نکرد.
باید توجه داشت بدهیهای که در واقع مبلغ آنها یا سر رسید آنها مشخص نیست بدهی های برآوردی می باشند در بدهی های برآوردی وقوع آنها قطعی است و مبلغ آنها یا سررسیدشان مشخص نیست اما در بدهی های احتمالی وقوع آنها به طور کلی مشخص نمی باشد.
باید بدانید بدهی های احتمالی به دلیل عدم قطعیت بر حسب واحد پول اندازه گیری نمی شوند بنابراین متن ترازنامه گزارش نمی شوند بلکه از طریق یادداشتهای همراه صورتهای مالی افشاء می شوند.
انواع بدهی های احتمالی کدامند؟
1.تضمین خدمات پس از فروش یا تضمین مرغوبیت کالا
معمولا فروشندگان به جهت آگاه کردن خریداران از مرغوبیت کالا و جلب مشتری به خریداران تضمین می دهند تا مدت معینی پس از فروش هزینه تعمیرات یا تعویض قطعات را در صورتی که کالا دچار نقص فنی شد به عهده گیرند به این تضمین خدمات پس از فروش گارانتی نیز می گویند به هر صورت با توجه به اینکه وقوع و تحمل هزینه این تعهدات در تاریخ ترازنامه برای فروشنده مشخص نمی باشد و وقوع این هزینه مشروط به خرابی کالاهای فروش رفته می باشد اینگونه تعهدات به عنوان بدهی های احتمالی در یادداشتهای همراه صورتهای مالی گزارش خواهند شد.
2. تضمین بدهی دیگران یا ظهرنویسی اسناد دریافتنی متعلق به دیگران
اگر موسسه ای بدهی همکاران یا آشنایان را تضمین نماید یا اسناد دریافتنی متعلق به دیگران را ظهرنویسی کند به این معنا است که اگر متعهد نتوانست بدهی خود را پرداخت کند موسسه بدهی آنها را پرداخت می نماید این عمل را تضمین بدهی دیگران توسط موسسه گویند که باید توجه داشت چون پرداخت این تضمین بدهی ها ممکن است از طرف موسسه با عدم پرداخت متعهد انجام شود این تضمین به عنوان یک بدهی احتمالی در یادداشت همراه صورتهای مالی گزارش و افشاء خواهد شد.
3. دعاوی حقوقی مطروحه در دادگاه علیه واحد تجاری و خسارت ناشی از محکومیت دعاوی
موسسات با توجه به فعالیتهای تجاری و اقتصادی که انجام می دهند در برخی موارد مسائل و مشکلاتی پیدا می کنند که با رای دادگاه حل و فصل خواهد شد با توجه به اینکه در دعاوی حقوقی ارائه سند و مدارک از هر دو طرف دعوا مورد نیاز می باشد و حل مسائل حقوقی بعضا با گذشت زمان همراه است اگر در پایان دوره مالی پرونده حقوقی در ارتباط با موسسه در دادگاه باشد که رای صادر نشده باشد احتمال محکومیت موسسه و پرداخت خسارت وجود دارد که در این حال در پایان دوره مالی خسارت ناشی از محکومیت دعاوی حقوقی باید به عنوان بدهی های احتمالی در یادداشتهای صورتهای مالی باید گزارش گردد.