تاریخچه حسابداری در ایران
حسابداری در ایران امروز ، با تعریف ها ،مفاهیم وبازتاب عملکرد گسترده اش ، جایگاه مناسبی در نظام مالی و اقتصادی یافته است. بازتاب این امر را می توان در توجه خاص مدیران به حسابداری و استفاده از اطلاعات مالی در تصمیم کیری ها و سیاست گذاری های استراتژیک موسسه ها و شرکت های تحت نظارتشان مشاهده کرد. در سطح کلان نیز شاهد اعتماد و اتکای نظام مالی کشور به رسیدگی های حسابرسان ، بررسی اسناد و مدارک فعالیت های مالی به وسیله آنان و قضاوت نهایی ایشان هستیم که در قالب گزارش حسابرسی منتشر می شود.
تعریف حسابداری
از حسابداری تعاریف مختلفی ارائه شده است. در گذشته عموما حسابداری را فن شناسایی، ثبت ،طبقه بندی ، تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی می دانستند. تعارف جدید،حسابداری را یک سیستم اطلاعاتی می دانند. از این دیدگاه حسابداری را می توان چنین تعذیف نمود:
" حسابداری عبارت است از یک سیستم اطلاعاتی که از طریق شناسایی ، ثبت ، طبقه بندی ،تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی ، اطلاعات لازم را در اختیار استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری قرار می دهد."
از این دیدگاه ، مطابق نمودار زیر حسابداری به مثابه یک سیستم اطلاعاتی تمامی اجزای ضروری یک سیستم را دارد.
ریدادهای مالی ---------> پردازش ( عملیات حسابداری ) -----------> گزارش های مالی
ورودی سیستم اطلاعاتی حسابداری ، رویدادهای مالی است که با انجام عملیات حسابداری بر روی آن ها گزارش های مالی مورد نیاز تهیه و در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرد.
استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری
استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری طیف وسیعی را تشکیل می دهند و به طور کلی آن ها را می توان به دو دسته تصمیم گیرندگان درون سازمانی و تصمیم گیرندگان برون سازمانی تقسیم نمود
1- تصمیم گیرندگان درون سازمانی شامل مدیران اجرایی می باشند که اطلاعات حسابداری را برای برنامه ریزی ، کنترل ، هماهنگی و تصمیم گیری های لازم درباره عملیات موسسه مورد استفاده قرار می دهند. با بزرگ شدن موسسات، نظارت مستقیم مدیران بر فعالیت زیر مجموعه های سازمانی ، مشکل و حتی غیر ممکن گردیده است .از این رو مدیران ناچارند به منظور ارزیابی نتایج عملیات و وضعیت مالی به گزارش های مالی اتکا نمایند.گزارش هایی که تصمیم گیرندگان درون سازمانی مورد استفاده قرار می دهند معمولا تفضیلی و در برگیرنده جزییات مسائل می باشد.این گزارش ها به طور معمول محصول سیستم های حسابداری بهای تمام شده و حسابداری مدیریت است .
2- استفاده کنندگان برون سازمانی شامل طیف گسترده ای می باشند که از جمله آن ها می توان سهامداران سرمایه گذاران بالقوه ،بستانکاران ، بانکها و موسسات اعتباری ، تحلیلگران مالی و اقتصادی ، اتحادیه های کارگری و مراجع مالی و اقتصادی دولتی را نام برد.هر کدام از تصمیم گیرندگان برون سازمان، اطلاعات حسابداری را برای مقاصد خاصی مورد استفاده قرار می دهند.نیاز های اطلاعاتی این دسته را گزارش های برون سازمانی که توسط سیستم حسابداری مالی تهیه می شود تامین نماید.
برگرفته از کتاب : اصول حیسابداری کاربردی