گرچه شرکت های سهامی عام و خاص از بسیاری جهات مشابه یکدیگرند، با اینحال ، در فراگرد تاسیس و حسابداری آنها تفاوت هایی وجود دارد .
تفاوت ها سهامی عام و خاص
سرمایه شرکت های سهام عام ، بوسیله موسسین شرکت و مردم تامین می شود . سرمایه آن نباید از 5 میلیون ریال کمتر ، و ارزش اسمی هر سهم نباید از 10.000ریال بیشتر باشد یک سهامی عام می تواند بخشی از سرمایه مورد نیاز را از طریق صدور اوراق قرضه تامین می کند.
برای نقل و انتقال سهام نیاز به موافقت مدیران شرکت یا مجمع عمومی نیست . حداقل سهتمداران یک شرکت سهامی عام 5 نفر است . رسمیت یافتن یک شرکت سهامی عام در دو رمحله صورت می گیرد.
کلیه سرمایه شرکت سهامی خاص ، باید وسیله موسسین تامین شود .حداقل سرمایه مورد نیاز یک میلیون ریال است . برای ارزش اسمی سهام محدودیت وجود ندارد . نقل و انتقال سهام به سهولت شرکت سهامی عام نبوده و معمولا محدودیت هایی در اساسنامه شرکت پیش بینی می شود . حداقل سهامداران 3 نفر است و ثبت رسمی شرکت در یک مرحله صورت می گیرد.
تاسیس شرکت های سهامی
نحوه تحسیس شرکت های سهامی را قانون دقیقا پیش بینی کرده است . مدارک و مراحل لازم برای تاسیس یک شرکت سهامی به این شرح است :
1- تهیه اساسنامه شرکت مطابق ماده 8 قانون تجارت
2- واریز 35% سرمایه مندرج در اساسنامه شرکت به حساب شرکت در شرف تاسیس، نزدیکی از بانک ها . در شرکت های سهامی عام 20% سرمایه ثبت شده باید بوسیله هیات موسیسن تامین شود و حداقل 35% آن به حساب بانکی واریز شود ( ماده 9 قانون تجارت ).
3- تهیه اعلامیه پذیره نویسی ( فقط برای شرکت های سهامی عام ) مطابق ماده 9 تجارت .
4- تکمیل فرم اظهار نامه تاسیس شرکت .
5- ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها .
حسابداری شرکت های سهامی
حسابداری شرکت های سهامی عام و خاص مشابه یکدیگرند.شرکت ها بطور طبیعی ، قبل از ثبت شرکت ها در اداره ثبت شرکت ها ، متناسب با نوع و حجم فعالیت شرکت مخارجی دارند که حسابداری آن باید در چارچوب مفاهیم نظری گزارشگری مالی و استاندارد های حسابداری انجام شود .
برگرفته از کتاب اصول ، مفاهیم و کاربرد نوشته محمود نبی زاده