در ارائه جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی
الف) در صورت کاربرد روش مستقیم اجزای تشکیل دهنده خالص جریان های نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی در صورت جریان وجوه نقد ارائه میشود و در صورت تصویب خالص جریانهای نقدی ناشی از فعالیت های همولیتیک با سود یا زیان عملیاتی از طریق یادداشت های توضیحی ارائه میشود.
ب) در صورت کاربرد روش غیر مستقیم خالص جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی در صورت جریان وجوه نقد نمایش می یابد و در صورت تطبیق آنها با سود یا زیان عملیاتی از طریق ایران های توصیه میشود.
در ادامه جریان های نقدی رعایت ترتیب سرفصل ها و نیز ارائه چند جریانهای نقدی هر سر فصل جریانهای نقدی قبل از سرفصل فعالیت های تامین مالی ضروری است.
کلیه جریان های عمده ورودی و خروجی نقدی مرتبط با هر یک از سرفصل های سرمایه گذار ها و سود پرداختنی بابت تامین مالی مالیات بر درآمد فعالیتهای سرمایه گذاری و فعالیت های تامین مالی باید بر مبنای ناخالص به طور جداگانه در صورت جریان وجوه نقد انعکاس یابد مگر در موارد زیر:
1- جریان های نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی سرمایه گذاری و تامین مالی زیر را میتوان بر مبنای خالص گزارش کرد:
الف ) دریافتها و پرداختهای نقدی از جانب مشتریان هنگامیکه جریانهای نقدی عملاً بیانگر فعالیتهای مشتری باشد و نه واحد تجاری .
ب) دریافتها و پرداختهای نقدی در رابطه با اقدامی که گردش آنها سریع و حلق آنها قابل ملاحظه و بررسی اولیه آنها در سه ماه باشد.
2- جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی سیب را در بانکها و سایر موسسات مالی میتوان بر مبنای خالص گزارش کرد:
الف) دریافتها و پرداختهای نقدی مرتبط با قبول و بازپرداخت انواع سپرده ها.
ب ) سپردهگذاری نزد سایر بانکها و موسسات مالی و برداشت از سپرده های مذکور.
ج) تسهیلات و اعتبارات پرداختی به مشتریان و اصول اصل آنها .
- همواره این احتمال وجود دارد که برخی جریانهای نقدی ماهی تن به طور مستقیم قابل ارتباط با هیچکسم فصلهای اصلی نباشد در صورت وجود چنین اقلامی جریانهای نقدی مربوط به عنوان جریان های نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی طبقهبندی میشود مانند جریانهای نقدی مربوط به فروش مواد اولیه در واحدهای تولیدی .
-حسابهای دریافتنی و پرداختنی اعم از کوتاه مدت و بلند مدت مسئله اصلی عملیاتی بودن یا نبودن آن است.بر این اساس تغییرات در اقلام عملیاتی از قبیل مطالبات تجاری بلندمدت و بدین های تجاری بلندمدت مطالبات و بدهی های غیرجاری بلند مدت در سرفصل فعالیتهای عملیاتی قرار میگیرند.
-بند ۵۶ استاندارد حسابداری شماره ۲ ایران صورت جریان وجوه نقد آنها منعکس کننده اثرات نقدی معاملات و سایر رویدادها است رویداد هایی از قبیل تحصیل دارایی های ثابت مشهود در قبال تسهیلات مالی یا صدور سهام مبادله موجودی مواد اولیه با دارایی های ثابت اطلاعات تجدید ارزیابی داراییها رویدادی غیرنقدی محسوب شده و در صورت درجه اهمیت بالای آن می بایست جهت ارتقای کیفیت اطلاعات مندرج در صورت جریان وجوه نقد و یادداشت های توضیحی افشا شود و معمولا بابت آن در صورتهای جریان وجوه نقد افشای صورت نمیگیرد.
برگرفته از کتاب حسابداری میانه نوشته ابراهیم ابراهیمی