اصطلاح موجودی های جنسی معرف اقلام زیر است:
۱. کالاها و محصولاتی که جهت فروش در جریان عملیات عادی واحد تجاری نگهداری می شود
۲.موادی که در جریان عملیات تولیدی واقع است و یا برای چنان مصارف نگهداری می شود.
کالا یکی از عوامل مهم و پر تحرک عملیات واحد های خرده فروش عمده فروش می باشد که به طور مستمر در معرض خرید و فروش قرار می گیرند. فروش کالا منبع اصلی درآمد این قبیل موسسات را تشکیل می دهد. یکی از بزرگترین اقلامی که برای محاسبه سود ویژه از فروش کسر می شود،بهای تمام شده کالای فروخته شده است. رقم مذکور معمولاً از جمع سایر اقلام ای که بدین منظور از فروش کسر می شود،بیشتر است. به اضافه،بخش قابل ملاحظه ای از منابع مالی واحدهای تجاری در کالا سرمایه گذاری می شود و موجودی کالا بزرگترین قلم دارایی های جاری اینگونه واحدها را تشکیل میدهد.
تعیین مقدار و ارزش موجودی های جنسی نقش مهمی در وصف هزینههای هر دوره از محل درآمدهای همان دوره دارد.
جمع کل بهای کالای آماده برای فروش در طی هر دوره باید به دو قسمت تقسیم شود:
الف. ارزش کالای موجود در پایان دوره که به عنوان یکی از اقلام دارایی های جاری در ترازنامه ذکر می شود.
ب. قسمت دیگر که نشان دهنده بهای تمام شده کالای فروخته شده است و،در صورت سود و زیان از فروش خالص کسر میشود تا سود ناویژه حاصل از فروش به دست آید.
اشتباه در تعیین ابرام موجودی های جنسی در پایان دوره،باعث انعکاس نادرست اقلام سود ناویژه و سود ویژه در صورت سود و زیان و نیز ارقام داراییها و سرمایه در ترازنامه خواهد گردید.
باید توجه داشت موجودی پایان هر دوره،موجودی آغاز دوره بعد می شود. بنابراین اگر موجودی پایان یک دوره به نحو صحیح تعیین نشود،در سود ویژه و سود ناویژه دوره بعد نیز تاثیر نامطلوب باقی خواهد گذاشت. این تقصیر از لحاظ مقدار معادل تاثیر بر روی سود ویژه دوره جاری ولی از نظر جهت عکس آن خواهد بود.
بنابراین اثر تعیین نادرست موجودی بر سود ویژه در صورت عدم اصلاح،تنها به دورهای که اشتباه در آن رخ داده و دوره بعد محدود میشود. در آخر دوره بعد،به فرض عدم وقوع اشتباه هات دیگر،دارایی ها و سرمایه ها به طور صحیح در ترازنامه انعکاس خواهد داشت.
برگرفته از کتاب اصول حسابداری نوشته فیلیپس فس