توضیح اهداف، محدودیت ها و اشکال ترازنامه
ترازنامه ساختار منابع واحد تجاری (طبقات عمده دارایی ها و مبالغ آنها) ساختار مالی آن (طبقات عمده بدهیها و حقوق صاحبان سرمایه و مبلغ آنها) را نشان می دهد. قابل بودن از ارزش های جاری،جمع کردن ارزش های غیر همگن و ناتوانی در ارائه برخی از داراییهای شرکت که در سودآوری تاثیرگذارند،از جمله محدودیت های ترازنامه است. انواع شکلهای ارایه ترازنامه عبارتند از:
فرم حساب(T)،فرم گزارشی و فرم سرمایه در گردش.
تعریف و تشریح عناصر ترازنامه
ترازنامه به سه بخش داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سرمایه تقسیم می شود که این طبقات خود شامل عناصر مختلفی هستند.
آشنایی با نحوه اندازه گیری و ارزشیابی عناصر ترازنامه،عناصر ترازنامه به ارزش های مختلف گزارش می شوند.
به عنوان مثال بدهی های جاری به ارزش سررسید و بدهی های بلند مدت ارزش فعلی
طبقه بندی داراییها و بدهیها در ترازنامه
داراییها به دو گروه کلی جاری و غیرجاری تقسیم میشوند. دارایی های جاری وجه نقد یا سایر دارایی هایی است که انتظار می رود یک دوره مالی یا چرخه عملیاتی هر کدام که طولانی تر است به وجه نقد تبدیل و یا مصرف شوند. بدهی به مفهوم تعهد است. اگر سر رسیدی کمتر از یک دوره مالی باشد،بدهی جاری است و محاسبه آن آسان است (ارزش اسمی و سر رسید آنها یکی است). اگر سررسید آن بیش از یک دوره مالی باشد،بدهی غیر جاری ( بلندمدت) می گویند که ارزش اسمی و سررسید آن معمولاً یکی نیست.
تشریح نقش یادداشت های همراه صورتهای مالی
یادداشتهای همراه صورتهای مالی جزء لاینفک صورتهای مالی می باشد و ناشی از رویدادهای موثر بر تصمیم گیری مصرف کننده می باشد که با توجه به محدودیت های صورتهای مالی نمیتوان در آنها افشا کرد.
نقشه یادداشت های توضیحی،برجسته نمودن و تشریح اقلام مندرج در صورتهای مالی اساسی است.
توزیع رویدادهای بعد از تاریخ ترازنامه و نحوه برخورد با آنها
رویدادهایی هستند که در فاصله زمانی تاریخ ترازنامه تا تاریخ تصویب صورتهای مالی رخ می دهند و اثر با اهمیت در صورتهای مالی دارند. این رویداد ها به دو دسته تقسیم می شوند:
الف. رویدادهای تعدیلی مانند ورشکستگی بدهکار. چنین رویدادهایی باید گزارش شوند،زیرا شامل اطلاعاتی هستند که می تواند ارزیابی استفادهکنندگان از رویدادهای آتی واحد تجاری را تحت تاثیر قرار دهند.
ب. رویدادهای غیر تعدیلی مانند سرقت،خسارت ناشی از اعتصاب کارگری،آتش سوزی. این رویداد ها نیازی به اصلاح ارقام صورتهای مالی ندارد و از طریق یادداشت های مالی افشا نمی شوند.
برگرفته از کتاب اصول حسابداری نوشته فیلیپس فس