روش های جریان موجودی ها :
1-روش اول صادره از اولین وارده (فایفو)(Fifo)First in first out
2-روش اولین صادره از آخرین وارده (Lifo)last in first out
3-روش میانگین (Average)
4-روش شناسایی ویژه
1-منظور از روش اولین صادره از اولین وارده(Fifo) در چیست؟
در این روش در جریان موجودی ها تصور بر این است که انبار دو درب دارد و کالا از یک درب وارد و از درب دیگر به همان ترتیب که وارد شده خارج میشود. به شکل زیر توجه کنید:
منطقی است که این جریان موجودی کالا در فعالیت هایی که موجودی کالا،مواد فاسد شدنی و یا مواد غذایی می باشد به کار گرفته شود چرا که موادی که ابتدا خریداری شده باید به فروش میرود. هر چند ممکن است عملا در فعالیت های که موجودی مواد و کالا فاسدشدنی نباشد،این اتفاق نیفتد ولی برای ارزیابی موجودی کالا در چارچوب بهای تمام شده با پیش فرض جریان موجودی کالا فایفو یا اولین صادره از اولین بار در این گونه فرض می شود.
۲-منظور از روش اولین صادره از آخرین وارده(Lifo) چیست؟
در این روش جریان موجودی ها،تصور بر این است که انبار یک درب ورودی و خروجی کالا دارد و ابتدا کالایی خارج میشود که نزدیک درب باشد. طبیعت کالایی که آخر وارد شده در ابتدا خارج میشود. به شکل زیر توجه کنید:
منطقا این جریان کالا،در انبارهای رخ می دهد که کالاهای سنگین و پر حجم هستند و راحت تر آن است که ابتدا کالا های نزدیک درب خارج شوند. این روش جریان می توان پیش فرض باشد و عملاً این جریان کلاس صورت پذیرد ولی برای ارزیابی موجودی کالا در چهارچوب بهای تمام شده،این روش جریان کالا ممکن است در نظر گرفته شود.
۳-منظور از روش میانگین موجودی کالا چیست؟
در این روش جریان موجودی کالا،تصور بر این است که ترکیبی از اولین و آخرین خرید کالا از انبار خارج میشود. بنابراین قیمت تمام شده موجودی کالای پایان دوره میانگینی از خریدها میباشد. منطقا این روش در فعالیت های اقتصادی به کار گرفته میشود که اولاً قیمت خرید های کالا در دفعات خیلی متفاوت نمی باشند،ثانیاً گردش موجودی کالا زیاد است و تفکیک خرید های ابتدا و انتها میسر نمی باشد.
۴-منظور از روش شناسایی ویژه چیست؟
در این روش بر فرض بر این است که بر خروج کالا از انبار دقیقا تعیین میشود که کدام کار را با کدام قیمت خرید،از انبار خارج شده است و دقیقا موجودی مواد و کالا های باقیمانده در انبار با کدام قیمت خرید و کدام مشخصات می باشد.
به طور منطقی به این روش در ارزیابی موجودی کالا هایی صورت می پذیرد که کالاها مشخص و قیمت های بالایی دارند. به عنوان مثال در جواهر فروشی ها و یا طلافروشیها،موجودی های کالای پایان دوره باید مشخص شود و دقیقا تعیین شود که کدام کالا با کدام قیمت خرید موجود می باشد.
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی