یکی دیگر از روشهای مهم تصمیم گیری در ورشکستگی روش تجدید سازمان می باشد. در این روش شرکت زیان ده (شرکت بدهکار) به دلیل کمبود نقدینگی قادر به پرداخت تعهدات خود نمی باشد،در این شرایط،ادامه فعالیت و عملیات تجاری و حذف زیان انباشته مربوط به عملیات ناموفق گذشته،
موکول به تصمیمات جدید خواهد بود،که می بایستی توسط صاحبان سهام شرکت و با جلب رضایت اشخاص ذینفع (بستانکاران) به مرحله اجرایی درآید.
شرکتی که با مشکلات مالی شدید مواجه است،از سهامداران می خواهد تا با موافقت خود جهت تغییر در ارزش اسمی سهام و جبران زیان انباشته در مقابل سرمایه پرداخت شده را اعلام نمایند،
همچنین ممکن است از طلبکاران شرکت خواسته شود موافقت خود را جهت تغییر در جدول پرداختی نرخ سود تضمین شده (بهره) جهت ادامه فعالیت اعلام نمایند. در این فرآیند طلبکاران و سهامداران شرکت منافع مالکیت خود را به نفع یکدیگر مبادله می نمایند.
معمولاً شرکت زیانده،در این مرحله اعتبار خود را از دست داده،و تامین منابع مالی از اشخاص ثالث امکان پذیر نیست. در این شرایط به منظور جبران کمبود نقدینگی باید سرمایه را افزایش داده،و در مواردی جهت ادامه کار می بایستی سرمایه شرکت معادل زیان انباشته تقلیل داده شود.
کاهش سرمایه شرکت،موجب تغییر مبلغ اسمی سرمایه شده و در نتیجه وثیقه طلبکاران شرکت تقلیل پیدا می کند،در چنین حالتی،باید سرمایه شرکت ارزیابی شده و بر مبنای واقعیت موجود تقلیل داده شود.
کاهش سرمایه شرکت،موجب تغییر مبلغ اسمی سرمایه شده و در نتیجه وثیقه طلبکاران شرکت تقلیل پیدا میکند،در چنین حالتی،باید سرمایه شرکت ارزیابی شده و بر مبنای واقعیت موجب تقلیل داده شود. بدین ترتیب شرکت با اصلاح وضع مالی خود امکان توسعه عملیات سودآور و پرداخت تعهدات اقتصادی خود را در آتی امکان پذیر می سازد. به موجب ماده ۱۴۱ (ل.ا.ق.ت) کاهش سرمایه هنگامی اجباری محسوب می شود که زیانهای وارده شرکت حداقل برابر نصف سرمایه شرکت باشد. در این صورت هیئت مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق العاده سهامداران را دعوت تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور رای قرار گیرد،هرگاه مجمع مزبور انحلال شرکت را تصویب نکرده باید در همان جلسه و با رعایت مقررات مربوط به تنظیم اظهارنامه (ماده ۶.ل.ا.ق.ت) سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه های موجود کاهش دهد.
در صورتیکه هیئت مدیر مرکز خلاف مقررات مذکور مجمع عمومی فوق العاده را دعوت نماید و یا مجمعی که دعوت می شود برابر مقررات قانونی تشکیل نشود هر ذینفع اعم از سهامداران و اشخاص ذینفع (بستانکاران) میتوانند انحلال شرکت را از دادگاه صلاحیت دار درخواست کنند.
کاهش اجباری و اختیاری سرمایه شرکت باید تابع مقررات قانون تجارت ایران باشد.
طرح تجدید سازمان زمانی جنبه قانونی دارد که مطابق با قانون تنظیم شده و مورد تایید و تصویب مجمع عمومی فوق العاده سهامداران و کلیه اشخاص ذینفع قرار گیرد. در برخی از کشورها طرح تجدید سازمان باید مورد تایید و تصویب حداقل نصف بستانکاران و سهامداران دارای حق رای و با داشتن حداقل دو سوم از کل مطالبات شرکت (اعم از بستانکاران و سهامداران) قرار گیرد. در صورتی که یک یا تعدادی از سهامداران و طلبکاران با اجرای طرح تجدید سازمان موفق نباشد،در صورت تایید دادگاه،طرح قابل اجرا است.
تشریح طرح تجدید سازمان:
فعالیت اصلی واحد تجاری شامل خرید نیازمندی های اصلی تولید،فروش تولیدات و وصول مطالبات در دوران تجدید سازمان می باشد.
تصمیم گیری جهت اجرای مراحل طرح تجدید سازمان شامل موارد زیر است:
۱-توقف فعالیت های غیر سودآور،فروش و تبدیل آن به نقد
۲-تغییر عملیات واحد تجاری-صاحبان سهام جهت سودآور کردن فعالیت واحد تجاری ممکن است تصمیم بگیرند یه خط تولید جدیدی را جایگزین تولیدات غیر سودآور نمایند.
۳-تجدید ساختار بدهی با بستانکاران مشخص و انعقاد قرارداد ارفاقی با طلبکاران.(لینک مقاله قبل)
۴-انتشار سهام جدید یا اوراق قرضه به منظور تامین منابع مالی
۵-تجدید ارزیابی داراییها،بدهی ها و ارزش متعارف روز
۶-تغییر ارزش اسمی سهام دارای حق رای و اعاده اعتبار صاحبان سهام از طریق حذف هر نوع کسری زیان انباشته در مقابل سرمایه پرداخت شده.
پس از حذف حساب زیان انباشته در اثر تجدید سازمان،لازم است در صورتهای مالی بعدی تصویب شود که سود انباشته از چه تاریخی ایجاد شده است.
این قبیل تاریخ برگزاری آن معمولاً تا مدت ۱۰ سال پس از تجدید سازمان باید افشا شود.
۷-تغییر مدیریت واحد تجاری-بحران مالی یک واحد تجاری ممکن است ناشی از عدم موفقیت مدیریت کنونی در فعال و سودآور کردن واحد تجاری باشد.
۸-تسویه بدهی شرکت از طریق انتشار سهام و واگذاری آن به طلبکاران شرکت،و یا واگذاری داراییهای واحد تجاری به مبلغ توافق شده به طلبکاران.
برگرفته از کتاب حسابداری شرکتها نوشته دکتر حسن همتی
• • •