نسبت بدهی به حقوق صاحبان سرمایه برای اندازه گیری اهرم مالی یک شرکت مورد استفاده قرار میگیرد. در اصطلاح مالی،اهرم توانایی شرکت را در استفاده از هزینه های ثابت و منابع وجوه در ایجاد بازده های بسیار زیاد جهت صاحبان سرمایه،نشان می دهد. اهرم مالی،یکی از تکنیکهای تامین مالی است که جهت استفاده از منابع بدهی یا سهام ممتاز (اقلامی که هزینه های ثابت مالی برای شرکت ایجاد می کنند ) به منظور افزایش بازده سرمایه گذاری سرمایه (صاحبان اصلی شرکت) مورد استفاده قرار می گیرد.
وجود اهرم مالی،نشان دهنده این مطلب است که یک مقدار تغییر در سود عملیاتی (سود قبل از کسر بهره و مالیات) نتیجه بالنسبه بزرگتری در سود هر سهم شرکت ایجاد خواهد کرد.
بنابراین با وجود هزینه های ثابت مالی،تغییر یک درصد در سود عملیات،موجب تغییر بیش از یک درصد در سود هر سهم شرکت خواهد شد. به معیار سنجش این اثر،معمولاً درجه اهرم مالی اطلاق می شود.
همانگونه که واژه اهرم اشاره دارد،شرکتی که اهرم بالایی دارد،به طور غیر متناسبی توانایی اش در کسب سود افزایش می یابد،که این موضوع به این دلیل رخ میدهد که شرکت افزایش سرمایه از طریق تامین مالی بدهیبا نرخ بهره ثابترا به جای تامین مالی از طریق سرمایه (انتشار سهام) انتخاب کرده است.
به عنوان مثال فرض کنید یک شرکت دارای یک فرصت سرمایه گذاری است که بازده ۱۵٪عاید شرکت می کند. برای استفاده از این فرصت،شرکت باید ۱۰ میلیون ریال تامین کند،که این مبلغ میتواند از طریق استقراض با نرخ ۹ درصد یا از طریق انتشار سهام تامین گردد. زمانی که شرکت تصمیم میگیرد با نرخ ۹ درصد استقراض کندو سپس با نرخ ۱۵ درصد سرمایهگذاری کند،منجر افزایش سود خالص سهامداران با استفاده از اهرم مالی می شود.اما اهرم مالی در زمانی که برد موجود وجود دارد دارای اثر منفی است. با کاهش فروش و سود،شرکت هنوز باید تعهدات برق خود را پرداخت کند. از این رو،اهرم مالی معیاری برای ریسک مالی نیز محسوب میشود. با افزایش اهرم مالی،ریسک افزایش سود و ریسک زیان بیشتر نیز افزایش می یابد.
اینکه رهام مالی را بالا مطلوب است یا خیر،به دیدگاه استفاده کننده صورت های مالی بستگی دارد. از دیدگاه سرمایه داران اهرم مالی بالا بهتر است،زیرا بخشی از ریسک دوره رکورد را به اعتبار دهندگان منتقل می کند.با این وجود اعتباردهندگان از افزایش اهرم مالی خشنود نیستند،زیرا آنها ریسک بالایی را،در مقابل
بازده ثابت ای که دریافت می کند،متحمل می شوند وجود اهرم مالی،نشان دهنده این مطلب است که یک مقدار تغییر در سود عملیاتی (سود قبل از کسر بهره و مالیات) تاثیر بیشتری در سود هر سهم به میزان تغییر در سود عملیاتی ایجاد شده به دنبال خواهد داشت. بنابراین با وجود هزینه های ثابت مالی،تغییر یک درصد در سود عملیاتی،موجب تغییر بیش از یک درصد در سود هر سهم شرکت خواهد شد. به معیار سنجش این اثر،درجه اهرم مالی گفته میشود که نحوه محاسبه آن به شرح زیر می باشد:
درصد تغییرات در سود قبل از کسر بهره و مالیات /درصد تغییرات در سود هر سهم = درجه اهرم مالی
برگرفته از کتاب حسابداری مالی نوشته دکتر شکراله خواجوی