با بحران سال 1933 که منجربه سقوط ارزش 26 شرکت در بورس نیویورک امریکا شد ، کمیسیون بورس بهادار تشکیل گردید . اعضای این کمسیون از اعضای کنگره بودند و در سال1939 کمیته ای به نام کمیته رویه های حسابداری تشکیل داند . این کمیته تا سال 1959 به فعالیت خود ادامه داد. در طی این چند سال کمیته رویته های حسابداری اقدام به تهیه و انتشار بولتن های تحقیقاتی حسابداری کرد که در حکم استانداردهای حسابداری بود . ولی نتوانست مجموعه ای سازمان یافته از اصول حسابداری مورد نیاز را فراهم سازد . پس از آن در سال 1959 کمیته ای به نام هیات اصول حسابداری تشکیل گردید که کار تدوین اصول حسابداری را به عهئه گرفت و تا سال 1973 حدود 50 بیانیه منتشر کرد . در سال 1973 این هیات منحل و کمیته ای به نام هیات استاندارد های حسابداری مالی تشکیل شد. در حال حاضر FASB حدود 165 بیانیه ارائه کرده است. علاوه بر FASB ، هیات استانداردهای حسابداری دولتی نیز تشکیل شده که کار تدوین استانداردهای حسابداری دولتی را به عهده دارد . در جدول زیر تاریخچه اصول پذیرفته شده حسابداری را نشان می دهد .
در انگلستان و دیگر کشور های صنعتی اروپا نیز اقدامات مهم و اساسی در جهت تدوین استانداردهای حسابداری و یا وضع قوانینی جهت سامان دادن اصول و روش های حسابداری انجام گرفت . در سال 1972 نیز در هشتمین کنگره بین المللی حسابداران ، موضوع هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری در سطح بین المللی مطرح و در نهایت کمیته ای به نام کمیته استاندارد های بین المللی حسابداری تشکیل یافت تا کار تدوین استانداردهای بین المللی را انجام دهد.
در ایران نیز براساس بند 4 تبصره 2 قانئن تشکیل سازمان حسابرسی و ماده 6 قانون اساسنامه سازمان حسابرسی ، وظیفه تدوین و تعمیم اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی به این سازمان محول شده است و مرجع تخصصی و رسمی تدوین اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی در سطح کشور می باشد . کمیته تدوین رهنمودهای حسابداری در همان آغاز فعالیت رسمی سازمان حسابرسی در سال 1367 تشکیل شده و با تدوین پیش نویس 10 بیانیه رهنمود حسابداری شامل یک بیانیه مفاهیم تحت عنوان " پارپوب تهیه و ارائه صورت های مالی " و 9 بیانیه در رابطه با موضوعات مختلف حسابداری و انتشار آنها برای نظر خواهی عمومی در سال 1373 ( تشریه 96 سازمان حسابرسی )) فرایند تدوین استانداردها را آغاز نمود . سپس مجموعه دوم رهنمود های حسابداری شامل 5 بیانیه دیگر را در سال 1375 جهت نظر خواهی منتشر نمود .
در طی سال های 76 و 77، چهار بیانیه رهنمود حسابداری را برای نظر خواهی محدودتر در اختیاز علاقمندان و صاحب نظران قرار داد . سرانجام در سال 1377 متن نهایی رهنمودهای حسابداری را آماده و برای تصویب به کمیته فنی ارائه کرد که در نهایت پس از تصویب مجمع عمومی سازمان ، این مجموعه ( شامل مفاهیم نظری گزارشگری مالی و 18 بیانیه و رهنمود حسابداری ) به عنوان اولین بیانیه رسمی حسابداری از اول سال 1378 به مدت 2 سال لازم الاجرا شد . در طی سال های 78 و 79 چهار بیانیه دیگر نیز تدوین و بیانیه های قبلی نیز اصلاح گردید . در سال 1379 به موجب مصوبه سازمان کمیته رهنمودهای حسابداری به کمیته تدوین استاندارد های حسابداری تبدیل شد .
اولین مجموعه استاندارد های حسابداری ( نشریه 145 ) شامل بیانیه مفاهیم نظری گزارشگری مالی و 22 استاندارد حسابداری به موجب مصوبه مجمع عمومب سازمان برای صورت های مالی که دوره آنها از اول سال 1380 و بعد از آن شروع می شود ، لازم الاجرا شد و کمیته تدوین استانداردها با ادامه کار خود تا سال 1386 استاندارد حسابداری دیگر را نیز تدوین و پس از طی مرحله نظرخواهی عمومی به تصویب رسانید.
برگرفته از کتاب حسابداری میانه نوشته دکتر شکراله خواجوی