ترازنامه صورتی است که اطلاعات مربوط به منابع اقتصادی تعهدات اقتصادی و حق مالی صاحب سرمایه را از طریق گزارش دارایی ها ، بدهی ها و سرمایه واحد تجاری در یک زمان مشخص فراهم می کند.ترازنامه شکل بسط داده شده معادله اساسی حسابداری است .
از آنجا که ترازنامه معرف وضعیت مالی واحد تجاری در یک مقطع زمانی معین است آن را (( صورت وضعیت مالی )) نیز می نامند. ترازنامه به همراه سایر صورت های مالی اساسی در پایان دوره مالی تهیه می شود و همان طوری که قبلا نیز اشاره شد مربوط به یک مقطع زمانی معین است .لذا تاریخ گذاری ترازنامه برای یک مقطع زمانی مشخص مثلا 1300.12.29 می باشد.
اقلام ترازنامه غالبا براساس ویژگی های مشترک آن ها طبقه بندی می شوند.نوع طبقه بندی ، عناوین هر یک از طبقات و تعداد اقلام هر طبقه به اندازه واحد تجاری ، ماهیت عملیات آن و گستردگی و حدود استفاده از صورت های مالی بستگی دارد. در ترازنامه عموما دارایی ها گزارش می شوند.بنابراین دارایی ها به ترتیب سرعت تبدیل شدن به وجه نقد و بدهی ها براساس زمان سر رسید طبقه بندی و گزارش می شوند.بنابراین دارایی هایی که زودتر به وجه نقد تبدیلمی شوند ایتدا نوشته می شوند و پس از آن دارایی های دیگر که دیرتر به وجه نقد تبدیل می شوند گزارش می گردند.
همچنین بدهی هایی که موعد سر رسید آن ها زودتر است اول نوشته می شوند و بعد از آن ها بدهی هایی که سر رسیدشان دیرتر است آورده می شوند.
ترازنامه به اشکال مخ تلفی ارائه می شوند یکی از اشکال رایج (( شکل افقی )) یا ((شکل حسابداری T )) است یک نمونه از این ترازنامه در زیر ارائه شده است .
شرکت
ترازنامه
در تاریخ 1300.12.29
دارایی های جاری
وجه نقد
حساب های دریافتنی
پیش پرداخت بیمه
جمع دارایی های جاری
دارایی های غیر جاری
زمین
ساختمان
وسایل نقلیه
جمع دارایی های بلند مدت
جمع کل دارایی
|
**
**
**
**
**
**
|
**
**
**
|
بدهی های جاری
حساب های پرداختنی
اسناد پرداختنی کوتاه مدت
پیش دریافت از مشتریان
جمع بدهی های جاری
بدهی های بلند مدت
اسناد پرداختنی بلند مدت
جمه کل بدهی ها
سرمایه
جمع بدهی ها و سرمایه
|
**
**
**
**
|
**
**
**
**
|
برگرفته از کتاب : اصول حسابداری کاربردی – نویسندگان : م.فتوحی و ز.ستوده