انواع مجامع عمومی
مجمع عمومی که مهمترین و عالی ترین رکن شرکت است بنا به ماده 73 قانون تجارت مشتمل بر انواع زیر است
1- مجمع عمومی موسس
2- مجمع عمومی عادی
3- مجمع عمومی فوق العاده
وظایف مجمع عمومی موسس:
1- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن
2- تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم اصلاح آن
3- تصویب اولین مدیران (اعضای هیئت مدیره) بازرس یا بازرسان شرکت (بازرس اصلی و علی البدل)
4- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه برای سهامداران در آن منتشر خواهد شد.
مجمع عمومی عادی:
مجمع عمومی عادی مجمعی که به لحاظ کاربرد و عمومیت در مقایسه با مجامع عمومی دیگر از اهمیت بیشتری برخوردار است مجمع عمومی عادی سالیانه برای رسیدگی به صورت های مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران (گزارش فعالیت هیئت مدیره) و بازرسان شرکت (گزارش حسابرس و بازرس قانونی در خصوص عملیات مالی و رعایت بندی های قانون تجارت و ...) و تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام، سالی یک بار در زمانی که در اساسنامه پیش بینی شده است، تشکیل می شود. مهلت قانونی تشکیل مجمع عمومی عادی سایانه طبق قانون تجارت حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت است.
نکته کاربردی: مطابق استاندارد شماره یک حسابداری، مسئولیت تهیه و ارائه صورت های مالی با هیئت مدیره یا سایر ارکان اداره کننده واحد تجاری است. صورت های مالی تهیه شده به همراه گزارشی تحت عنوان گزارش فعالیت هیئت مدیره توسط حسابرس و بازرس قانونی شرکت مورد رسیدگی قرار گرفته و در جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه به اعضای مجمع عمومی ارائه خواهد شد لذا مجمع پس از بررسی و تصویب صورت های مالی حسابرسی شده و در صورت صلاحدید به هیئت مدیره مفاصا حساب داده، همچنین در جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه میزان تقسیم سود، پاداش هیئت مدیره، میزان حضور اعضای هیئت مدیره، انتخاب و یا تمدید مجدد اعضای هیئت مدیره، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار جهت ثبت آگهی های شرکت، و ... تصویب می شود.
ماده 232 اصلاحیه قانون تجارت- هیئت مدیره شرکت باید پس از انقضای سال مالی صورت دارایی و دیون شرکت را در پایان سال و هم چنین ترازنامه و حساب عملکرد حساب سود و زیان شرکت را به ضمیمه گزارشی درباره فعالیت و وضع عمومی شرکت طی سال مالی مزبور تنظیم کند. اسناد مذکور در این ماده باید اقلا بیست روز قبل از تاریخ مجمع عمومی عادی سالانه در اختیار بازرسان گذاشته شود.
نکته کاربردی: از آنجایی که مدت تصدی سمت اعضای هیئت مدیره حداکثر 2 سال و مدت تصدی سمت بازرسان قانونی (اصلی و علی البدل) حداکثر یک سال است و انتخاب آنها در حیطه وظایف مجمع عمومی عادی است لذا موضوع انتخاب بازرس هر ساله در جلسه مجمع عمومی سالیانه مطرح بوده ولی موضوع انتخاب اعضای هیئت مدیره هر 2 سال یکبار مطرح خواهد شد.
نکته کاربردی: در صورتی که جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه در موعد مقرر (حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی) برگزار نشود مجمعی تحت عنوان مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده، جهت انجام وظایف مجمع عمومی عادی نشکیل خواهد شد.
مجمع عمومی فوق العاده:
مجمع عمومی فوق العاده که متشکل از اجتماع صاحبان سهام شرکت است در مواقع ضروری و زمانی که موضوع فوقالعاده ای مطرح باشد تشکیل می شود، بنابراین تشکیل جلسه این مجمع برخلاف مجمع عمومی عادی تابع نظم و انضباط خاصی نیست.
موضوعاتی که رسیدگی به آنها در صلاحیت مجمع عمومی عادی نیست در زمره وظایف مجمع عمومی فوق العاده است اهم این وظایف عبارتند از:
1- تغییر اساسنامه شرکت
2- تغییر سرمایه شرکت
3- انحلال قبل از موعد شرکت