چنانچه بخواهید در جایگاه یک مدیر مالی وضعیت شرکت موسسه خود را ارزیابی نمایید یا به عنوان یک سرمایه گذار شرکتی را که می خواهید در آن سرمایهگذاری کنید به خوبی بررسی نمایید تا بازدهی مناسبی از سرمایهگذاری خود داشته باشید. بایستی تجزیه و تحلیل صورتهای مالی موسسه را مد نظر قرار دهید.
به شکل مقابل توجه کنید .
اگر به شکل فوق دقت کنید و پول موجود در یک موسسه راه مانند آب موجود در یک استخر هشت ضلعی در نظر بگیرید یا بهتر بگوییم یک موسسه را همانند یک پیکر انسان فرض کنید و جهت های مشخص شده در روی استخر جریان ورود و خروج پول (آب) فرض کنید و یا در واقع آنها را هر یک از اعضای بدن انسان فرض کنید متوجه می شوید که باید بین اعضای انسان تناسبی وجود داشته باشد یا بهتر بگویم برای آنکه سخت دچار مشکل نشود تناسب و نظمی در ورود و خروج جریان آن وجود داشته باشد به عنوان مثال باید تناسب بین خرید دارایی ثابت یعنی خروج بول با ورود پول به هر شکل ممکن مانند وصول مطالبات و سایر دریافت های نقدی وجود داشته باشد،تا همیشه تعادل برقرار باشد.
در تجزیه و تحلیل صورتهای مالی نیست کار بررسی کننده دقیقاً بررسی همین تناسب ها می باشد،بنابراین تجزیه و تحلیل صورتهای مالی به صورت های زیر انجام می شود:
۱. تجزیه و تحلیل نسبت های مالی:که در این تجزیه و تحلیل تناسب عددی صورت مالی مورد بررسی قرار میگیرد.
۲. تجزیه و تحلیل عمودی:تجزیه و تحلیل عمودی ارقام یک صورت مالی با یک رقم از همان صورت مالی مقایسه می شود مثلاً بهای هزینه ها با درآمد فروش.
۳. تجزیه و تحلیل افقی: ارقام یک صورت مالی حداقل در دو دوره مالی متوالی با هم مقایسه می شوند. به عنوان مثال در ترازنامه سال ۷۸ حساب موجودی نقد سال ۷۸ با موجودی نقد سال ۷۷ مقایسه می شود.
در مقالات آتی به تجزیه و تحلیل موارد بالا می پردازیم.
برگرفته از کتاب تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی
•