طبق ماده ۹۳ این قانون
درآمد که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور سایر فصلهای این قانون در ایران تحصیل می کند،پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون مشمول مالیات درآمد مشابه می باشد.
درآمد مشمول مالیات مشاغل کدام است؟
درآمد مشمول مالیات مودیان موضوع درامد مشاغل عبارت است از:
کل فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات دیگر قانون نمی باشد پس از کسر هزینه ها و استهلاکات مربوطه طبق مقررات فصل هزینه های و استهلاکات.
یعنی به صورت خلاصه درآمد مشمول مالیات مشاغل به صورت زیر است:
درآمد مشمول مالیات=(سایر درآمدهای غیر مشمول سایر قوانین+گل فروش کالا و خدمات)-هزینه ها و استهلاکات مورد قبول قانون
وظیفه صاحبان مشاغل به لحاظ تشخیص درآمد مشمول مالیات چیست؟
بر اساس ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم:
صاحبان مشاغل موضوع مالیات بر درآمد مشاغل متکلفند اسناد و مدارک مثبته کافی برای تشخیص درآمد مشمول مالیات خود نگهداری کنند. صاحبان مشاغل از لحاظ تشخیص درآمد مشمول مالیات به گروههای زیر تقسیم می شوند:
الف. صاحبان مشاغلی که به موجب این قانون مکلف به ثبت فعالیت های شغلی در دفاتر روزنامه و کل موضوع قانون تجارت هستند و باید به دفاتر و اسناد و مدارک مربوطه را با رعایت اصول و موازین و استانداردهای پذیرفته شده حسابداری نگهداری کنند.
ب. صاحبان مشاغلی که بر حسب این قانون مکلف به ثبت فعالیت های شغلی خود در دفاتر درآمد و هزینه می باشند. نمونه های دفاتر مذکور توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه میگردد و در دسترس قرار میگیرد.
ج. صاحبان مشاغلی که مشمول مقررات بندهای الف و ب حقوق نیستند،مکلفند به صورت خلاصه وضعیت درآمد و هزینه خود را طبق ضوابط و نمونه های تعیین شده سازمان امور مالیاتی کشور نگهداری کنند.
در مقالی اتی در مورد مشاغلی که مکلف فعالیتهای خود را در دفاتر درآمد و هزینه ثبت کنند وصاحبان مشاغلی که مکلفند دفتر روزنامه و کل نگهداری کنند، صحبت خواهیم کرد .
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی