در این مقاله به توضیح مفروضات حسابداری و انواع آن به تفکیک می پردازیم .
مفروضات حسابداری منشا و شالوده اصول حسابداری و مبنای تهیه و تنظیم صورت های مالی واحد های اقتصادی را تشکیل می دهند. هر کدام از مفروضات حسابداری می تواند منشا یک یا چند اصل حسابداری باشد . در زیر تعدادی از مهمترین مفروضات بررسی می گردد:
1- فرض تفکیک شخصیت :
براساس فرض تفکیک شخصیت ، برای هر موسسه شخصیتی مستقل از مالک ( مالکان ) آن و همچنین مستقل از سایر موسسات موجود در جامعه در نظر گرفته می شود. فعالیت های مالی از نقطه نظر شخصیت حسابداری تجزیه و تحلیل و ثبت شده و در صورت های مالی به منظور انعکاس وضعیت مالی و نتایج عملیات شخصیت مزبور تهیه و ارائه می گردند. به طور مثال اگر اقای یگانه دارای یک فروشگاه مواد غذایی و یک تعمیرگاه خودرو باشد . برای هر یک از واحد های تجاری متعلق به آقای یگانه باید شخصیت حسابداری مستقلی در نظر گرفته شود و رویدادهای مالی مربوط به هر کدام از آن ها از دید همان شخصیت حسابداری تجزیه و تحلیل و در اسناد و مدارک همان شخصیت حسابداری ثبت و ضبط گردد.
2- فرض تداوم فعالیت :
فرض تداوم فعالیت بدین معنی است که عملیات موسسه در اینده قابل پیش بینی تداوم خواهد یافت و قصد انحلال یا توقف فعالیت آن وجود ندارد. این فرض بدین معنی نیست که موسسه دارای عمر نامحدود است بلکه حاکی از آن است که موسسه برای یک دوره زمانی کافی برای اجرای عملیات، انجام قراردادها و ایفای تعهدات خود دوام و بقا خواهد داشت . براساس این فرض است که مبالغ پرداختی در یک دوره مالی کلا به حساب هزینه منظور نمی شود بلکه بخشی از این پرداخت تحت عناوین مختلف دارایی به سال های بعد منتقل می گردد. به علاوه طبقه بندی دارایی ها و بدهی ها به جاری و بلند مدت ( غیری جاری ) براین فرض مبتنی است. اگر فرض تداوم فعالیت حاکم نباشد تمایز بین اقلام جاری و بلند مدت ( غیر جاری ) اهمیت خود را از دست می دهد.
3- فرض دوره مالی :
نتایج واقعی عملیات موسسه را فقط می توان در پایان اجرای عملیات آن و پس از وصول مطالبات، فروش دارایی ها و اجرای تعهدات و پرداخت بدهی ها ، به طور دقیق قطعی تعیین کرد. اما استفاده کنندگان از اطلاعات مالی نمی توانند برای دریافت اطلاعات تا آن زمان تامل کنند. بنابراین عمر طولانی یک موسسه به دوره های زمانی مساوری کوتاه تر _ معمولا یک سال _ تقسیم می شود و برای هر دوره گزارش های مالی جدا گانه ای ارائه می گردد. به این دوره های زمانی اصطلاحا (( دوره مالی یا دوره حسابداری)) می گویند. هر دوره مالی را که برابر یک سال کامل باشد (( سال مالی )) می گویند. انطباق سال مالی با سال تقویمی اجباری و الزامی نیست.
4- فرض مبنای تعهدی :
فرض تعهدی یکی از زیر بنایی ترین و مهمترین مفروضات حسابداری است . توسعه و گسترش حسابداری تا حد زیادی مدیون این فرض است . براساس فرض تعهدی در آمدها به محض تحقیق و هزینه ها به محض تحمیل، بدون توجه به زمان دریافت یا پرداخت وجه نقد مربوطه ، شناسایی و ثبت می شوند.
5- فرض واحد پول :
فرض واحد پول بدین معنی است که آثار و نتایج کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه باید بر حسب پول اندازه گیری و گزارش شود. از آنجا که پول وسیله مبادله و مقیاس مشترک اندازه گیری ارزش در کلیه مبادلات اقتصادی است. در حسابداری نیز معاملات و عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی برحسب واحد پول به عنوان مقیاس مشترک اندازه گیری و گزارش می شود.
برگرفته از کتاب : اصول حسابداری کاربردی – نویسندگان : م.فتوحی و ز.ستوده