گزارش معاملات فصلی
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور سازماندهی به امور و همچنین جلب رضایت مودیان در قانون مالیات تغییرات و اصلاحات زیادی را به وجود آورده است که یکی از آنها ماده 169 این قانون می باشد. در این ماده قانون برای مالیات ها الزامات و تکالیفی در نظر گرفته شده است که هدف آن شفاف ساری تکریم و رعایت هر چه بیشتر حقوق مودیان می باشد. با اضافه شدن این ماده تمامی دستگاه های اجرایی و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی برای ارسال فهرست معاملات در اجرای صحیح قانون موظف به انجام تکالیف و وظایفشان هستند.
در ماده 169 صورت معاملات فصلی برای مودیان که شامل اشخاص حقیقی و حقوقی هستند مشخص شده است. که در این صورت:
1- تمانی ارگان های اجرایی باید فهرست معاملات و صورت پرداخت قراردادهای خود را تا یک ماه پس از پایان هر فصل و حسب مورد تا یک ماه از تاریخ انجام معامله به اداره مالیات تحویل دهند این کار می تواند به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان ارسال و یا در قالب فایل انجام شود.
2- طبق موضوع تبصره یک ماده (3) قانون برگزاری مناقصات در رابطه با خرید و فروش های تا میزان ده درصد مبلغ حد نصاب معاملات کوچک رعایت مقررات فوق الزامی نیست و تنها معاملات مذکور را باید طی یک سطر در فهرست سه ماهه خرید و به صورت تجمیعی ذکر کرد.
3- مطابق با ماده 169 یا صورت معاملات فصلی، قانون مالیات ها سازمان امور مالیاتی را مجاز کرد تا برای تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی کارت اقتصادی صادر کند .این اشخاص نیز موظف خواهند بود تا به منظور انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی اخذ شده را بر روی آن درج کنند.
تا زمانی که کد اقتصادی برای اشخاص مذکور صادر نشده باشد اشخاص حقیقی می توانند با استفاده از شماره ملی و اشخاص حقوقی با استفاده از شناسنامه ملی به جای کد اقتصادی برای صورت معاملات فصلی اقدام کنند. در این صورت تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی می بایست فهرست معاملات خود را به صورت فصلی تا یک ماه پس از پایان هر فصل به اداره امور مالیاتی ارسال کنند. این کار می توانند به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان یا در محیط رایانه ای طبق فرم موجود در دستورالعمل انجام شود.
تعریف مودی
اشخاصی که عرضه کالا و ارائه خدمت و واردات و صادرات آنها مبادرت می نمایند، به عنوان مودی شناخته شده و مشمول مقررات این قانون خواهند بود. ارائه اطلاعات لازم از جانب مودیان اولین بخش و عنصر اصلی نظام مالیاتی است. نوعی از این اطلاعات صورت معاملات فصلی است. صورت معامات فصلی سندی مهم در نظام اقتصادی کشور است زیرا برای تعیین دقیق در آمد مشمول مالیات فعالان اقتصادی ماموران مالیاتی می توانند علاوه بر دفاتر قانونی بهه صورتحساب های مودی نیز استناد نماید.
تکالیف مودیان در صدور صورتحساب فروش کالا و خدمات
آیین نامه اجرایی موضوع ماده 95 اصطلاحی : صورتحساب فروش کالا یا ارائه خدمات فرمی است که در موارد فروش کالا یا ارائه خدمات به صورت دستی با شماره سریال چابی و یا ماشینی با شماره سریال ماشینی و یا توسط سامانه صندوق فروش ماشینی صادر می گردد.
مطابق با ماده 169 قانون مالیات های مستقیم کلیه اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع قانون مکلفند برای فروش کالا و عرضه خدمات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و خریدار را بر روی صورتحساب ها، قرارداد ها و سایر اسناد مشابه درج نمایند.
تکلیف مودیان در ارسال فهرست معاملات
اشخاص زیرمشمول ارسال فهرست معاملات هستند:
الف)کلیه اشخاص حقوقی
ب)صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون محسوب می شوند
ج)صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
صاحبان مشاغلی که حسب نوع فعالیت و یا حجم فعالیت، جزو گروه اول موضوع ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 95 قانون محسوب می شوند.
الف)مجموع مبلغ فروش کالا و خدمات سال قبل یا ده برابر درآمد مشمول مالیات قطعی شده (قبل از کسر معافیت) طبق آخرین برگ مالیات قطعی(مجموع اصلی و متمم) عملکرد سال 1391و به بعد که تا تاریخ پایان دی ماه سال قبل از شروع سال مالی ابلاغ شده باشد.هر کدام بیشتر از مبلغ سی میلیارد ریال باشد
نکته 1: در مواردی که صرفا ارائه خدمات باشد 50% مبالغ تعیین شده بالا ملاک عمل است
نکته 2:در مشارکت مدنی، جمع مبلغ فروش کالا و خدمات و یا درآمد مشمول مالیات قطعی شده کلیه شرکا ملاک عمل است
ب-نوع فعالیت
اشخاص ذیل فارغ از حجم فعالیت موضوع بند الف فوق از لحاظ انجام تکالیف موضوع این آیین نامه، جزو مودیان گروه اول محسوب می شود
1-دارندگان کارت بازرگانی(وارد کنندگان و صادرکنندگان)
2-صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی و بهره برداران معادن دارای جواز تاسیس و پروانه
3-صاحبان هتل های سه ستاره و بالاتر، بهره برداری از وزارتخانه ذی ربط
4-صاحبان بیمارستان ها، زایشگاه ها، کیلینیک های تخصصی
5-صاحبان مشاغل صرافی
6-فروشگاه های زنجیره ای دارای مربوط فعالیت از وزارتخانه ذی ربط
اشخاص مشمول مکلفند فهرست معاملات خود را مطابق اقلام اطلاعاتی مندرج در سامانه معاملات، تهیه و ارسال نماید. فهرست معاملات حداکثر در مقاطع سه ماهه (فصلی) تهیه و تا یک ماه و نیم پس از پایان هر فصل، به صورت الکترونیکی از طریق درگاه اینترنتی سازمان درخواستی سازمان به اداره امور مالیاتی ارائه شود.
چنانچه انتهای سال مالی اشخاص حقوق در خلال یکی از فصول سال شمسی باشد، این اشخاص مکلفند برای آن فصل دو فهرست معامله تنظیم و ارسال نمایند. به نحوی که از ابتدای فصل تا پایان سال مالی خود یک فهرست معامله و همچنین از ابتدای سال مالی تا پایان آن فصل نیز یک فهرست معامله دیگرارسال نمایند .
ارسال معاملات فصلی به دو طریق امکان پذیر لست :
الف)آنلاین –بر خط
ب)نرم افزار آف لاین –غیر برخط