به طور معمول واحدهای تجاری وجوه مازاد خود را که در حال حاضر مورد نیاز نمی باشد ولیکن در آینده نزدیک مورد نیاز است صرف سرمایه گذاری های کوتاه مدت می کنند تا از راکت ماندن وجوه و سرمایه جلوگیری کنند.
دقت کنید در جملات فوق اشاره کردیم وجوه ماراد که در آینده نزدیک مورد نیاز می باشند صرف سرمایه گذاری کوتاه مدت می کنند.
بنابراین سرمایه گذاری های کوتاه مدت قطع قابلیت تبدیل شدن به وجوه نقد را در اسرع وقت خواهند داشت.
سرمایه گذاری های کوتاه مدت کدامند؟
در ایران به طور معمول سرمایهگذاریهای کوتاه مدت شامل سپرده سرمایه گذاری های نزد بانک ها،اوراق قرضه دولتی،اوراق مشارکت ها (که برخی با سود های تضمین شده ارائه می گردند)،سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و بعضاً موارد مشابه دیگر می باشند.
باید توجه داشت وقتی سرمایه گذاری به عنوان سرمایه گذاری کوتاه مدت صورت می پذیرد باید شرایط زیر را داشته باشد:
اول آنکه قابلیت تبدیل شدن به وجوه نقد را در اسرع وقت داشته باشد و با حداکثر سهولت قابل خرید و فروش باشد.
دوم آن که قیمت آنها تقریباً ثابت و نوسان قیمت کم داشته باشد و در واقع بدون ریسک یا کم ریسک باشد.
سوم آن که تامین حداکثر سود ممکن در کوتاه مدت را داشته باشد و یا حفظ قدرت خرید پول را با توجه به تورم ایجاد کند.
باید بدانید در صورتی که سرمایه گذاری کوتاه مدت در اوراق قرضه صورت می پذیرد باید سررسید اوراق نزدیک باشد.
در ضمن توجه داشته باشید سرمایه گذاری کوتاه مدت به دلیل آنکه منافع آتی دارد به عنوان دارایی های جاری در ترازنامه گزارش می شود،ولی لزومی ندارد به سرعت و به وجه نقد تبدیل شود و صرفاً برای مدت محدودی نگهداری شود،بلکه ممکن است با توجه به شرایط بیش از یک دوره مالی به وجوه نقد تبدیل شود.
وقت سهام شرکتهای دیگر به منظور اعمال نفوذ وکنترل آن شرکت ها خریداری می شود،این سرمایهگذاری یک سرمایه گذاری کوتاه مدت نبوده و تابع مباحث حسابداری سرمایه گذاری های کوتاه مدت نمی باشد. بنابراین در سرمایه گذاری ها،درصد سرمایهگذاری به حجم فعالیت سرمایهگذاری باید مورد توجه باشد.
«رهنمودهای لازم الاجرای حسابداری در تعریف سرمایه گذاریهای سریع المعامله در بازار عنوان میکند:» این سرمایه گذاری ها دو شرط اصلی دارند،اول آنکه وجود بازاری فعال که آزاد و قابل دسترس می باشد،نوما که قیمتهای معاملاتی در چنین بازاری معلوم و علنی اعلام می شود و قیمت اعلام شده به صورتی قابل اتکا بیانگر قیمتی است که بر اساس آن معامله می شود.
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی
مقالات مرتبط :
• •