اگر بخواهیم داراییهای خود را در زمره دارایی ثابت قرار دهیم به تعریفی که حسابداری از دارایی ثابت دارد توجه کنیم.
داراییهای ثابت: دارایی هستند که عمر نسبتا طولانی دارند و در جریان عملیات عادی موسسات و شرکتها مورد استفاده قرار می گیرند و این دارایی ها برای استفاده موسسه مهیا شدند و به قصد فروش یا سرمایه گذاری تهیه نشده اند.
داراییهای ثابت معمولاً به نام اموال،ماشین آلات و تجهیزات مشهورند، اما به طور کلی داراییها ثابت به دو دسته تقسیم می شوند.
۱-داراییهای ثابت مشهود
۲-دارایی های ثابت نامشهود
داراییهای ثابت مشهود کدامند؟
دارایی هایی که موجودیت عینی و فیزیکی دارند یعنی با چشم مشاهده نمی شوند و با توجه به اینکه عمر طولانی دارند چندین سال در عملیات موسسه مورد استفاده قرار میگیرند من نسبت به داراییهای جاری گردش کمتری دارند داراییهای ثابت مشهودند برای نمونه می توان به زمین،ساختمان،ماشین آلات،تاسیسات،وسایل نقلیه و اثاثه در این زمینه اشاره کرد.
داراییهای ثابت نامشهود کدامند؟
این دارایی ها موجودیت عینی و فیزیکی ندارند و با چشم مشاهده نمی شوند این گونه دارایی ها نیز برای واحد تجاری منافع آتی دارند.
مثال بارز این داراییها:
حق التالیف،حق اختراع،حق امتیاز (حق امتیاز تلفن،تلفن همراه،برق و غیره) حق سرقفلی و علایم تجاری می باشد.
باید توجه کنید داراییهای ثابت به شکل دیگری نیز می تواند طبقه بندی شود:
۱. دارایی های ثابت استهلاک پذیر
۲. داراییهای ثابت استهلاک ناپذیر
بخش استهلاک را قبلاً در مقاله تعریف و انواع استهلاک دارایی اشاره کردیم که به بهای تمام شده دارایی ها به عمر مفید قابل استفاده آنها تخصیص داده میشود و در طی دوره های مالی حساب دارایی ها به حساب هزینه انتقال می یابد.
بنابراین با توجه به این عامل نیز دارایی ها را به دو دسته استهلاک پذیر و استهلاک ناپذیر تقسیم کرده اند.
مثال روشن دارایی های استهلاک ناپذیر زمین می باشد،و دارایی های مشهوری مانند ساختمان،وسایل نقلیه و غیره را به عنوان دارایی های استهلاک پذیر می توان نام برد.
نکته قابل توجه اینکه زمین های کشاورزی نیز که با استفاده از آنها قابلیت کشت خود را از دست می دهند یا قابلیت باروری آنها کاهش می یابد در واقع مستهلک می شوند.
بنابراین این نوع دارایی (زمین کشاورزی) نیز در حالت استثنایی به عنوان دارایی استهلاک پذیر طبقهبندی میشود.
برگرفته از کتاب حسابداری عمومی تکمیلی نوشته شهرام روزبهانی
مقالات مشابه :
استهلاک دارایی نامشهود چگونه است؟