هدف صورت های مالی عبارت است از ارائه ی اطلاعاتی تلخیص و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی ، عملکرد مالی و انعطاف پذیری واحد تجاری که برای طیفی گسترده از استفاده کنندگان صورت های مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع گردد .
صورت های مالی اطلاعات مالی مربوط به
الف ) تصمیمات سرمایه کذاری ( توسط سرمایه گذاران )
ب ) تصمیمات اهتباری ( اتوسط اعتبار دهندگان )
ج ) سایر تصمیمات عمومی
را گزارش می کند. برای تحقق این اهداف ، مجموعه صورت های مالی شامل ترازنامه ، صورت سود و زیان ، صورت سود و زیان جامع و صورت جریان های نقدی ( به عنوان صورت های مالی اساسی ) و یادداشت های توضیحی ارائه می شود.
وضعیت مالی یک واحد تجاری در برگیرنده منابع اقتصادی تحت کنترل آن ، ساختار مالی آن ، میزان نقدینگی و توان باز پرداخت بدهی ها و ظرفیت سازگاری آن با تغییرات محیط عملیاتی است و اطلاعات درباره وضعیت مالی در ترازنامه ارائه می شود .
عملکرد مالی واحد تجاری در برگیرنده بازده حاصل از منابع تحت کنترل واحد تجاری است . اطلاعات درباره عملکرد مالی در صورت سود و زیان و صورت سود و زیان جامع اراده می شود .
انعطاف پذیری مالی عبارت از توانایی واحد تجاری مبنی بر اقدام موثر جهت تغییر میزان و زمان جریان های نقدی آن می باشد ، به گونه ای که واحد تجاری بتواند در قبال رویدادها و فرصت های غیر منتظزه واکنش نشان دهد.
مجموعه صورت ها ی مالی اطلاعاتی را که جهت ارزیابی انعطاف پذیری واحد تجاری مفید است ، منعکس می کند.
اطلاعات در مورد جریان های نقدی در صورت جریان وجوه نقد ارائه می شود .این اطلاعات از جنبه ای دیگر عملکرد مالی واحد تجاری را از طریق انعکاس منابع اصلی جریان های ورودی و خصوصی وجه نقد به نمایش می گذارد .
گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را فراهم سازد که برای سرمایه گذاران بالقوه و اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان در تصمیم گیری های سرمایه گذاری ، اعتباری و تصمیمات مشابه مفید باشد .
اطلاعات باید قابل درک برای افرادی باشد که دارای شناخت و درک معقولی از فعالیت های اقتصادی و تجاری هستند و مایل به مطالعه و بررسی اطلاعات با تلاش معقول هستند.
گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را فراهم سازد که در حال حاضر برای سرمایه گذاران و اعتباردهندگان بالقوه و سایر استفاده کنندگان در ارزیابی مقادیر، زمانبندی و قطعیت دریافت های نقدی اتی فعالیت های واحد تحاری مفید باشد .
پیش بینی دریافت های نقدی تحت تاثیر توانایی واحد تجاری در ایجاد وجه نقد کافی برای ایفای تعهدات آن در سر رسید و سایر نیازهای عملیاتی نقدی ، برای سرمایه کذاری مجدد در عملیات ، و پرداخت سود نقدی و نیز شاید تحت تاثیر میزان درک سرمایه گذاری و اعتبار دهندگان درباره آن توانایی ، که تحت تاثیر قیمت های بازار اوراق بهادار واحد تجاری قرار گیرد . بنابراین ، گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را فراهم سازد که به سرمایه کذاران ، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان در ارزیابی مقدار ، زمانبندی و قطعیت خالص جریان های ورودی نقدی کمک کند.
گزارشگری مالی باید اطلاعاتی را درباره منابع اقتصادی واحد تجاری ، ادعاهای نسبت به این منابع ( تعهدات واحد تجاری مبنی بر انتقال منابع به سایر اشخاص ) ، و اثرات معاملات ، رویدادها و شرایطی را فراهم سازد که منابع و ادعاهای نسبت به این منابه را تغییر می دهد.
اهداف گزارشگری مالی در جدول زیر به طور خلاصه منعکس شده است :
برکرفته از کتاب حسابداری میانه نویسنده دکتر شکراله خواجوی