شاید زمانی که لوکاچا در سال 1494 میلادی پایه های اصلی حسابداری را در اروپا بنا می کرد حتی گمان نمی کرد که روزی حسابداری تا این حد پیشرفت کند.
لوکاپاچولی در قرن 15 میلادی رساله ای نوشت و فصلی از این رساله را به حسابداری اختصاص داد و برای نخستین بار سیستم حسابداری دو طرفه را توصیف و دفاتر اصلی حسابداری را تشریح کرد.
در طول دو قرن بعدی تنها یک پیشرفت عمده در حسابداری دوبل اتفاق افتاد و آن تفکیک اموال شخص حاکم از حساب های دولتی و تفکیک اموال شخصی تاجر از حساب های تجارتخانه توسط سیمون استوین ریاضی دان هلندی بود ( فرض تفکیک شخصیت ) در نتیجه حساب سرمایه در سیستم حسابداری دوبل ایجاد شد .
در قرن های اخیر با توجه به پیشرفت های انجام شده از نظر اقتصادی و اجتماعی عناصر اصلی سیستم حسابداری دوبل همچنان بدون تغییر باقی مانده است . دلیل بقای این سیستم در این فاصله طولانی ، سادگی اصول ، انعطاف پذیری و قابلیت آن در ثبت ، انتقال و گزارش اطلاعات متنوع در قالب صورت های قابل اعتماد و قابل فهم است .
البته پیشرفت هایی از نظر روش ها و شیوه های حسابداری صورت گرفته است و شاخه هایی در حسابداری پدید آمده است اما تمام آنها مبتنی بر سیستم دوبل یا دو طرفه است .
همزمان با تغییرات اقتصادی و اجتماعی طی قرون گذشته ، نقش حسابداری نیز تغییر کرده است . در گذشته نقش حسابداری تنها ثبت و نگهداری اطلاعات تاریخی تلقی می شد .
نقش حسابداری نیز تغییر کرده است . در گذشته نقش حسابداری تنها ثبت و نگهداری اطلاعات تاریخی تلقی می شد . اما گذر زمان منجر به پیدایش نقش های دیگری برای حسابداری گردید. همزمان با انقلاب صنعتی و شکل گیری شرکت های مختلف تصمیم گیری در خصوص سرمایه گذاری در شرکت ها ، منجر به تغییرات قابل توجهی در حسابدرای گردید.
برگرفته از کتاب اصول حسابداری کاربردی نوشته محبوبه فتوحی و زهرا ستوده