حسابداری ابطال سهام خزانه
افزایش سرمایه به هر طریق موجب بهبود موقعیت طلبکاران شرکت و کاهش سرمایه کاهش حقوق صاحبان سهام،واقعیت صاحبان بدهی را به مخاطره می اندازد. هر نوع کاهش در تعداد سهام منتشر شده باید به تصویب هیئت مدیره و مجمع عمومی سهامداران برسد.
کاهش سرمایه از طریق ابطال سهام خزانه بستگی به روش حسابداری سهام خزانه دارد.
چنانچه روش بهای تمام شده برای حسابداری سهام خزانه مورد استفاده قرار گرفته باشد و بهای تمام شده سهام خزانه کمتر از سهام منتشر شده اولیه باشد،تفاوت به حساب سرمایه پرداخت شده حاصل از ابطال سهام بستانکار می شود. اگر سهام خزانه تحصیل شده بیش از قیمت سهام منتشر شده اولیه باشد،تفاوت به بدهکار حساب سرمایه پرداخت شده حاصل از ابطال سهام ثبت می شود. چنانچه مانده این حساب نتواند کل مبالغ بدهکار را پوشش دهد،باقیمانده در بدهکار حساب سود انباشته منظور می شود. در مواردی اگر حسابداری سهام خزانه از طریق ارزش اسمی صورت گرفته باشد،سهام خزانه باطل شده به ارزش اسمی بستانکار و سهام عادی (ممتاز) به ارزش اسمی بدهکار می شود.
ارزیابی مفاهیم مبادله یگانه و دوگانه
گرچه از نظر تئوری پذیرش هر یک از دو رویکرد فوق قویا پشتیبانی شده،اما در عمل روش بهای تمام شده به دلیل سهولت عمل کاربرد گسترده تری داشته و از لحاظ تئوری روش ارزش اسمی برتری دارد.
دلیل پشتیبانی از مفهوم مبادله یگانه و دوگانه و قرار زیر می باشد:
حمایت از مفهوم مبادله یگانه،مبتنی بر این اصل است،محتوا مهم تر از شکل آن بوده و واحد تجاری نباید به دلیل انتقال سهام از سهام داری به سهامدار دیگر،مبالغی از سود انباشته را به حساب سرمایه منتقل نمایند. در مقابل،استفاده از مفهوم مبادله دوگانه،حاکی از آن است که،بین خرید و فروش سهام خزانه،بازخرید سهام جهت ابطال و صدور سهام جدید و فروش مجدد آن به سهامداران تفاوت وجود دارد. زیرا هر یک از این دو مفاهیم در شرایطی خواص مناسب می باشد. اگر سهام به منظور فروش به کارکنان و مدیران اجرایی و سایر گروه های مشابه بازخرید شود،مفهوم مبادله یگانه مناسب تر می باشد،اما اگر هدف از تحصیل سهام خزانه،خرید سهام گروه صاحب سهامداران مخالف،بر کناری طبقه خاصی از سهام،و حتی ابطال سهام خزانه مورد نظر باشد،مبادله دو گانه مناسب در می باشد.
برگرفته از کتاب حسابداری شرکتها نوشته دکتر حسن همتی
مقالات مرتبط
»سرمایه گذاری ها در سهام
»سود سهمی در شرکت های سهامی
»ثبت انحلال شرکت های سهامی
»تعریف سهام خزانه و ثبت سند اهدا و خرید آن در حسابداری
»توضیح سهام تعهد شده همراه با مثال
»تفاوت های شرکت سهامی عام و خاص
»تعریف و ثبت سند حسابداری سود سهام نقدی به همراه مثال
»ویژگی ها سهام خزانه و حسابداری آن